Winnaars HBB | Workshop

Het was een eer om de prijswinnaars van de eerste editie van Heel Baol Bakt in de bakkerij te hebben. Afgelopen week was het dan eindelijk zo ver – de finale was namelijk eind november en… zal dat dit jaar weer zijn!  Verslag van de workshop:

Vooraf had ik aan de prijswinnaars gevraagd wat ze graag wilden doen of leren. Daar kwam een lijstje uit waar Ronald niet helemaal gelukkig mee was. De antwoorden varieerden van; meer leren over soorten slagroom, tot stapeltaarten maken en decoreren. Ronalds reactie; geen brood? Niets over deeg?!

Hij heeft er een nachtje over gewerkt (niet geslapen) en kon het toch niet laten dus de workshop startte met het maken van vlechtbrood. Het deeg was al klaar toen de deelnemers kwamen, samen met een vriendje, dochter of zoon of zusje en mama. Een aantal vlechten had Ronald getest, maar Bram daagde Ronald uit; kun je dan ook een 5 vlecht, 6, 7, 8?!

We begonnen met de broden, omdat deze natuurlijk moeten rijzen en dat kost tijd. Tijd voor een rondleiding in de bakkerij waarbij veel gevraagd werd; hoe laat begin je dan, en waarom? Hoe werkt rijzen dan, duurt dat echt nog zo lang? Heb je al die machines dag nodig? Is dat een deegroller?! En daarna hadden we natuurlijk wat lekkers te eten en te drinken – speculaas cake en onze nieuwe vegan chocolade koeken.

Tijd om een stapeltaartje te maken! Ronald had de cake, of biscuit zoals het officieel heet, bodems al gemaakt. Wij hebben normaal geen stapeltaarten in het assortiment dus hiervoor heeft hij een speciale grondstof gebruikt. Er zit meer vetstof in waardoor de biscuit steviger wordt. Met crème konden onze bakkers zelf smaken maken (chocolade, pistache, aardbei en honing) en de bodems aanzetten. Dit was leuk en toch ook een beetje lastig. Uiteindelijk zat alles onder de crème en slagroom 😊 Decoratiemateriaal hebben we genoeg en alles mocht gebruikt worden. De mooiste en lekkerste creaties werden gemaakt met hartjes, mooie rozetten, nootjes, voetbalgaletjes en chocoladefiguren.

Als een bakker in een ambachtelijke bakkerij één ding moet kunnen dan is het wel multi-tasken. Dus, ondertussen waren de broden gerezen en door Ronald afgebakken. Het rook heerlijk en de vlechten waren ook gelukt. De tijd ging veel te snel. Bepakt en bezakt gingen onze gasten weer naar huis. Wij vonden het erg leuk en hopelijk smaakte alles!

Wil jij ook meer (leren) bakken? Doe dan mee met de tweede editie van Heel Baol Bakt! Aanmelden kan al via de Facebookpagina, via dorpsverbinder Eveline Beemster of laat het ons weten. We starten dit jaar in oktober en de opdrachten zijn al in de maak…