Vastenavondvlaaikes en tradities

Nog één keer zondigen voordat de 40 dagen vastenperiode aanbreekt. Carnavalsdinsdag is bekend als vette dinsdag, pancake Tusesday, Mardi Gras of vastenavond. De vastenavondvlaaikes horen bij deze traditie en wij houden van tradities. Het verhaal van dit abrikozenvlaaitje gaat terug naar de Eerste Wereldoorlog:

Het gebruik is in meerdere (delen van Katholieke) landen dus gekend. De voorraadkast moest leeg. De nieuwe oogst kwam er aan dus die kast moest leeg om te zorgen dat voedsel niet zou bederven tijdens de 40 dagen vasten. Bij veel boeren bestond de voorraad uit eieren, melk en meel. Perfecte ingrediënten voor pannenkoeken. Eieren, boter en suiker waren taboe tijdens het vasten. In de vastenperiode at men vaak ook minder vlees dus op vastenavond werd er nog volop (Belgisch) worstenbrood gegeten of werden, om vet op te slaan, smoutebollen gebakken.

Het vlaaike is een specialleke en slechts op enkel plaatsen te vinden. Dit verhaal gaat terug naar de periode rond WOI. Uitbaters van een kroeg kwamen op het idee om vlaaien te gaan verloten op vastenavond. Op sommige plaatsen begint men op maandag met het eten van worstenbrood en smoutebollen terwijl men de lootjes verkoopt. In Tremelo, waar de traditie begon werden er op een avond eens 12.000 vlaaien verloot! Inmiddels zijn ze er een aantal weken per jaar. Een echt recept is er niet, dus Ronald mocht er zijn eigen draai aan geven, al hoort het vlaaitje ‘dicht’ te zijn. Ben je benieuwd? Kom dan snel proeven! De vastenavondvlaaikes zijn er tot en met zondag. Onze vastenavond begint iets eerder, vanaf maandag 28 februari tot en met 9 maart rusten we uit om daarna weer voor jullie klaar te staan. !

Bron: landelijkegilden.be, Nieuwsblad, veldverkenners.be