Passen we in de broodtrends?

In vakbladen staan regelmatig allerlei lijstjes. In een Nederlands vakblad stond een overzicht met daarin 3 broodtrends. Ik ben dan altijd wel benieuwd of we daar in passen. Gewoon uit nieuwsgierigheid. Dus klopt het een beetje?:

  • We eten met z’n allen weer meer brood. Vooral bij het avondeten is de broodconsumptie gestegen. Bij het ontbijt worden meer andere granen gegeten zoals cruesli en crackers. Herkennen we dit? Wij merken dat we meer en meer brood verkopen, dat klopt. Ronald moet regelmatig bijbakken, maar we hebben ook dagen dat we veel overhebben. Onze klanten nemen vooral brood mee, maar ook onze huisgemaakte granola doet het goed.
  • Over de hele lijn daalt het broodvolume. Met name de verkoop van klein brood zou dalen. Dit zien we deels terug. Mensen eten wat minder zachte broodjes, maar soepbroodjes zijn zeker rondom de feestdagen wel enorm in trek. Pistolets vallen soms ook onder de categorie klein brood en dan herkennen we ons helemaal niet in de trend 😊
  • Ronald maakt vooral tarwebroden, dan volkoren en dan wit en ardeens. Dit klopt niet zo met de Nederlandse meergranentrend, maar dat kan kloppen omdat we natuurlijk een Belgische bakker zijn. In België eet men van oudsher meer licht brood. De verhoudingen zijn wel veranderd en veranderen nog. Toen Ronald begon met bakken bij Jan en Marleen maakte hij veel meer wit en ardeens. Volkoren is enorm gestegen. Wat logisch is, omdat dit brood het best past in de heersende voedingstrend. In Nederland staan volkoren en meergranen broden bovenaan. Ronald ziet dat bij ons niet zo snel gebeuren. Hij voorspelt vooral een toename van de desemvarianten. We gaan het zien!