Opwarmtips

Als je ons, Ronald, al even volgt dan ken je zijn mantra ‘verwarm een oven goed voor, echt goed, zeker 20 minuten’. Dus dat is de eerste tip. Bij twijfel, liever nog even wachten. Weet ook dat telkens wanneer je een oven opent, er veel warmte verloren gaat en de oven dus zomaar 10 graden kan zakken in warmte. Meer specifieke tips staan hier:

Afbakstokbrood; deze laat je ontdooien, dit gaat vrij snel en dan ongeveer 4 minuten in een oven van 200 graden. Dit geldt ook voor het breekbrood. Wil je Ronald te vriend houden? Laat dan het brood een beetje afkoelen voordat je het snijdt.

Hollands worstenbrood – dit geldt dus ook voor de worstenbroodkerstkrans. De oven mag hiervoor iets warmer, 200 graden. Eerst weer goed voorverwarmen. Maak de worstenbroodjes een beetje nat aan de bovenkant en – de tip: – leg ze zo dicht mogelijk tegen elkaar aan in de oven. De korst droogt dan minder snel uit.

De appelbol, zowel de Nederlandse als de Belgische Wij bakken deze op heel hoge temperatuur, maar om op te warmen is 180 graden genoeg. Hoelang ze in de oven moeten is een beetje afhankelijk van de grootte van de appel, 8 tot 12 minuten is het advies. Normaal mag je een oven niet openen tijdens het bakken, maar nu wel. Extra tip; doe dit af en toe, dan blijft de korst lekker krokant. Let wel op bij het uit de oven halen van de appelbollen; de siroop en ook het onderzettertje zijn echt heel heet als ze uit de oven komen!

De appelbol is een lastiger product. Dit bleek al eens tijdens een opdracht in heel ‘Heel Holland bakt’. Meer appelboltips vind je hier in een ouder bericht.

De hartige hapjes moeten ontdooid zijn en dan ongeveer 10-12 minuutjes in een oven van 180 graden.

Oliebol en appelbeignet. Deze lijken op dit punt op elkaar. Wel zo gemakkelijk als je om 0.00 uur wilt proosten! Zet de oven om ongeveer 23.15/23.30 uur aan op 180 graden. Om 23.47 uur leg je ze ongeveer 10 minuten in de oven. Dan heb je nog 3 minuten om ze er uit te halen, op een schaal te leggen en te bestrooien met suiker. Vergeet de servetjes niet want ze zijn warm!

De laatste tips; de grootte speelt natuurlijk mee. Heb je dus mini worstenbrood, kijk dan eerder even zodat ze niet zwartgeblakerd zijn! De bakkers proberen alles altijd ongeveer dezelfde grootte te maken, dus ook de oliebollen, dit voorkomt dat de ene wel warm is en de andere nog lauw.

Voor de oplettende lezer… het woord magnetron is nog niet gevallen in dit stukje. En dat gaat ook niet gebeuren! Gebruik de magnetron maar voor het opwarmen van je glühwein of chocolademelk!