Opwarmen moet lukken toch?

Dat viel even tegen, die technische opdracht bij Heel Holland Bakt. Ronald voorspelde het al ‘een appelbol is echt moeilijk’. Ik geloofde hem niet. De appels lagen klaar, het deeg ook en iedereen wist wat een appelbol was. Ronald kreeg natuurlijk gelijk. Er was er geen een gelukt. Hoe komt dat?

De verhouding deeg en appel komt erg nauw. Een groot deel van de deelnemers had teveel deeg waardoor de appel en of het deeg zelf niet gaar worden. De appels moeten ook allemaal min of meer even groot zijn en zeker goed gevuld worden met kaneelsuiker. En appelbollen moeten in een relatief hete oven gebakken worden. Wij bakken ze zeker op 240 graden.

Onze appelbollen zijn zeker gelukt, de Belgische met bloemsuiker en de Hollandse met harde suiker, en met deze tips moet het opwarmen met oudjaar zeker lukken: basisregel, verwarm de oven goed en lang genoeg voor! Voor appelbollen op 180 graden; nu de oven dus niet te hoog. De appelbollen 8 minuutjes opwarmen, zeker niet langer.

Dan was dit alweer de laatste column van dit jaar. Wat gaat de tijd snel. Wij kijken terug op een veelbewogen maar goed jaar en hebben vooral zin in het nieuwe jaar, met veel grote plannen. Wordt vervolgd… Rest me alleen nog iedereen alvast een heel goed uiteinde te wensen en het allerbeste voor 2019!

Ps: We bakken met oudjaar de allerlekkerste oliebollen. Ook oliebollen warmen we op in de oven, liever niet in de magnetron. Wederom 180 graden, de oliebollen op een bakplaat leggen en dan ongeveer 8 minuten laten bakken. Kijk af en toe, want goed opwarmen hangt erg af van de grootte van de oliebol en of de oven echt goed voorverwarmd is.