Onze Paasplanning | en jarig

‘Ronald, vier je je verjaardag nog?’ Antwoord; ‘Euh, ja, gewoon op de dag zelf, toch?

Dit jaar is Ronald jarig op Goede Vrijdag. Die verjaardag wordt dus in ieder geval die dag niet gevierd. Pasen is voor ons drukker dan Kerst:

Eerder heb ik al eens geschreven of wat ‘erger’ is, Kerst of Pasen. Dat antwoord lees je hier, maar beide feestdagen zijn in ieder geval te druk om verjaardagen te vieren. Mijn verjaardag, met Kerst, sla ik altijd over en als Ronald met Pasen jarig is, dan wordt dat taartje ook wat later gegeten.

Donderdag 6 april sluiten we de paasbestellingen af. ’s Avonds om 21u dus je hebt nog de hele dag. Overdag proberen Ellen en ik alles per uur wel bij te houden zodat we ’s avonds snel het complete overzicht hebben. Alle lijsten zijn dan nagekeken, liggen op alfabet en vrijdagmorgen kunnen wij dan beginnen met het plakken van duizenden stickers op zakken en dozen en dit verder sorteren.

Traditiegetrouw is het vrijdag en zaterdag voor Pasen altijd al lekker druk. Omdat alles vers gemaakt wordt kunnen we maar beperkt voorbereiden, maar natuurlijk liggen alle plakjes schuim klaar voor de progresjes, zijn de afbakbreekbroden er al en wordt er volop gerekend.

Paaszaterdag is het altijd onze uitdaging om Ronald in bed te krijgen. Op zaterdag gaat hij normaal tegen 13 uur slapen, maar door de drukte haalt hij dit vaak niet terwijl hij wel om 16 uur wil beginnen met het afwegen van alle degen, spijs etc. Twee jaar geleden heeft hij alleen maar gedoucht en dus uiteindelijk meer dan de klok rond gewerkt… Het was toen echt extreem druk, vooral door het mooie weer en de coronamaatregelen. Dit was te veel, waardoor we nu dus de bestellingen eerder afsluiten en een beperkt assortiment in de winkel hebben. Zaterdags werken ook Ellen en ik de hele dag en avond door. Zorgen dat alles klaar ligt voor de bakkers en helpen daar waar nodig. Als het goed is mogen we dan nog even naar bed… (lukt altijd wel hoor!)

En dan zijn we om 5 uur weer present met een aantal dames en heren om in te pakken! En dat is veel, heel veel, maar vele handen maken licht werk. Het meest besteld zijn doorgaans koffiekoeken, Belgische sandwiches en croissantjes. Iemand zet al zoveel mogelijk voor de Paasontbijtjes klaar en dan hebben we de rest nog; krentenbollen, worstenbrood, eierkoeken etc.

Vanaf half 7 duik ik in ‘mijn’ hoek bij de oven, want het allermeeste worden natuurlijk pistolets besteld. Omdat deze uitgesplitst zijn, op uur en op alfabet liggen, hoef ik alleen maar als een idioot zakken te vullen en deze vanaf 7 uur aan de winkelheren en dames te geven die zich netjes bij mij melden per bestelling. Alleen dit zijn veel ovens met veel rekken en platen, dus er mag niets misgaan en Ronalds oven planning moet precies uitkomen. Omdat ik pas tegen 12 uur weet wat ik over ga houden, hebben we in de winkel dus alleen ronde en lange witte pistolets, tijgertjes en volkorenpistolets die tussendoor gebakken worden.

Ik sta tot ongeveer half 1 tussen de pistolets en hoop dat papalief af en toe koffie komt brengen. Normaal gesproken doe hij dat trouw 😊. Ondertussen regelen Ellen en Merel de rest samen met alle andere winkelheren en dames. Klanten helpen, bestellingen zoeken, ontbijtjes klaarzetten, salades aanvullen, smoskes maken, de winkel aanvullen en netjes houden. Als we tijd hebben, nemen we zelfs de telefoon op! Ronald is hopelijk tegen 12 uur richting bed (en heeft dan zo’n 20 uur in de benen).

Ronald loopt ons dan niet meer in de weg. En als het wat rustiger is en iedereen van zijn Paasontbijt of brunch geniet, dan kunnen we beginnen met opruimen en poetsen zodat we allemaal een beetje op tijd klaar zijn en of nog lekker Pasen kunnen vieren of gewoon met de pootjes omhoog kunnen! Wijzelf doen helemaal niets meer want;

Maandag doen we dit alles nog eens dunnetjes over. We zijn er dan ook van 7 tot 13 uur. En daarna? Daarna bakken we rustig verder en doen we tussendoor leuke dingen met de kindjes die Paasvakantie hebben. En kijken we stiekem vooruit naar Koningsdag met oranjetompouces!