Broodbewaartips!

Brood tekort? Kom snel bij halen (of bak ons afbakstokbrood af)! Brood over? Eerder gaf ik al recepten voor oud brood – tosties croutons, wentelteefjes -, maar zo zorg je ervoor dat brood lekker blijft of lekker uit de vriezer komt:

Brood behoudt, mits goed bewaard, ongeveer 3 dagen zijn versheid. De smaak en malsheid worden hierna minder. De voedingswaarde blijft gelukkig wel behouden. Dit geldt echter voor grote broden. Kleinere broden hebben minder en kleinere sneetjes en door vochtverlies wordt brood ‘oudbakken’. Liz en Ravi mopperen ook altijd als ze hun brood zijn vergeten op te eten ’s morgens en zijn gaan douchen of al helemaal in een knutselwerkje opgaan. ‘Mam, dit is hard!’. Dat uitdrogen gaat dus relatief snel. Leg brood dus nooit op het aanrecht in de zon, te lang in de auto, maar op een droge plaats, op kamertemperatuur, in een afgesloten plastic zak.

Sommige mensen bewaren brood in de koelkast. Ronalds bakkershart doet dan echt een beetje pijn. Door het loslaten van het zetmeel veroudert het brood veel sneller. Wil je brood langer bewaren? Stop het dan in de vriezer. Verpakt in het aantal sneetjes dat je nodig hebt (wederom om zo min mogelijk zuurstof telkens bij het brood te laten komen) kun je zo je brood zeker 2 tot 4 weken bewaren. Brood neemt wel vrij snel de ‘smaak’ van andere producten over, dus leg je broden bij elkaar en niet bij ingevroren soepjes, vlees of groenten.

Heb je stokbrood of pistolets over? Deze kun je een beetje nat maken en oppiepen op 200 graden in de oven. De oven moet je wel voorverwarmen en het brood vrijwel meteen opeten.

Twijfel je over aantallen stokbrood? We hebben ook stokbroden die we half afgebakken in de vriezer bewaren. Je haalt ze net voordat je ze nodig hebt uit de vriezer, paar minuutjes in de oven en je hebt het allerlekkerste afbakstokbrood van de wereld! Wat je niet nodig hebt, laat je lekker in de vriezer zitten. Probeer het eens!

Bron: brood.net en jarenlange ervaring.