Pasen versus Kerstmis

We hebben een aantal piekmomenten per jaar. Kerst en Pasen zijn twee van die momenten. Mensen zijn vaak verbaasd als wij zeggen dat Pasen voor ons drukker is. Drukker, maar ook ‘erger’?

Hoe komt het dat Pasen drukker is dan Kerst? Mensen bestellen en kopen met Kerst anders dan met Pasen. Met Kerst vieren mensen meerdere maaltijden samen. Ook veel dinertjes. Met Pasen ontbijten en brunchen mensen meer. Met Pasen gaan er daarom bij ons enorm veel pistolets, zachte broodjes, croissants en worstenbroodjes de deur uit. Terwijl er met Kerst meer van alles wat besteld wordt. We hebben maar één oven en Ronald bakt voor de kwaliteit alles zo laat mogelijk af. Maar alles moet natuurlijk wel op tijd klaarliggen. Dat betekent dus dat de druk op de oven en op ons met Pasen even, van 5-8 uur, enorm is. Een klein deel van de pistolets gaat naar de winkel voor de vrije verkoop zodat we daarmee kunnen starten. De rest wordt klaargezet voor de bestellingen. Deze zetten we dan zo snel mogelijk klaar. De hele bakkerij staat dan letterlijk van voor tot achter vol met rekken bestellingen. En vanaf dat moment bakt Ronald ieder uur pistolets bij zodat we in de winkel niets tekort hebben. Ronald begint overigens, net als met Kerst, rond 16 uur ’s middags (zie dit artikel uit de ‘Het geheim van de bakker…’ over de Kerst van een bakker). Ronalds antwoord op deze vraag was trouwens: ‘Erg, hoezo? Druk? Ach, die paar ovens extra…’.

Pasen is ook drukker, omdat we tot 13 uur open zijn en veel mensen lekker samen ontbijten. Klanten komen daarom vroeger dan met Kerst en wij moeten zorgen dat alles voor 13 uur opgehaald is. Ook Tweede Paasdag. En dat is ook anders dan met Kerst, aangezien Tweede Kerstdag in België geen feestdag is en Tweede Paasdag wel. Eerste Paasdag is overigens geen officiële feestdag?!

Het is hard werken met de feestdagen, maar ook heerlijk werken. Alles is super georganiseerd (en daar houd ik van!). We zijn met veel collega’s, we beginnen eerder, veel gaat via bestellingen en alles ligt per productsoort op alfabet klaar. Het is gas geven en gaan. En dat geeft een heel goede sfeer!

Dus wat is erger Kerst of Pasen? Euh, oudjaar 🙂 omdat dat gewoon altijd net even te snel na Kerstmis komt.