Kletskoppen

Het dunne, knapperige koekje dat iedereen kent. Een koekje met historie. De verhalen over dit koekje gaan terug naar het Leiden van de 17e eeuw waar de ‘kanteling’ een bakproef was voor de gezel om bij het bakkersgilde opgenomen te worden. Maar ook de streek tussen Brugge en Veurne is beroemd om deze koekjes.  In het Vlaams ‘kaalkoppen’ genaamd.

Dit koekje is veelzijdig. Lekker bij de koffie, maar zeker ook als toetje met roomijs of Griekse yoghurt. En, erg gemakkelijk te maken:

Ingrediënten:

60 gram roomboter

150 gram basterdsuiker

3 eetlepels water

60 gram bloem

60 gram fijngehakte amandelen (en hazelnoten)

Half theelepeltje kaneel

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de bloem, zout en kaneel.  Smelt de boter, voeg de basterdsuiker toe en vervolgens het water. Voeg het bloemmengsel in delen toe waarbij erop gelet moet worden dat er geen klontjes ontstaan. Meng als laatste de nootjes erdoorheen. Het mengsel moet een beetje stevig zijn. Laat het even staan als het nog te dun is om er mooie platte hoopjes ter grootte van een twee euromunt van te spuiten of te scheppen.  Zorg ervoor dat de koekjes zeker ver genoeg uit elkaar liggen op de bakplaat. De koekjes moeten ongeveer 8 minuten in de oven. Goed opletten, want ze worden snel donker. Succes!

Ps: ook hartig schijnen ze lekker te zijn, zoals met Parmezaanse kaas.