Pinksterbrood en Duivekater

Kerst en Pasen brengen allerlei producten met zich mee; kerstbrooden, paasstollen, stammen, kransen, hazen etc. Met Hemelvaart hebben we geen speciale producten, maar voor Pinksteren heeft Ronald een recept van een zogenaamd Pinksterbrood in oude schoolboeken gevonden.

Hij had het brood vorige week proefgebakken, maar ik had het nog niet gezien. Voor dit stukje had ik mijn huiswerk al gedaan en informatie gevonden over Pinksterbroden, die erg lijken op zogenaamde de ‘Duivekater’. Zachte, zoete, witte broden die in sommige regio’s met een dikke laag roomboter gegeten worden. Met Pinksteren, maar soms ook met andere feestdagen.

Toen ik de column ging schrijven vroeg ik aan Ronald naar de precieze ingrediënten van ons Pinksterbrood. Zijn antwoord: ‘schrijf maar dat het lijkt op de Kerststol, dus met spijs, gekonfijt fruit, rozijnen, maar dan met amandelen en hazelnoten.’ Ok… dat is enigszins anders dan de Duivekater? Hij kende dit ook niet. De Duivekater at men vooral in Noord-Holland. Ronalds recept komt uit Wageningen aangezien hij daar zijn bakkerijsopleidingen gevolgd heeft. Andere regio, ander Pinksterbrood, maar zeker erg lekker! Kom lekker proeven; we zijn er Eerste en Tweede Pinksterdag van 7 tot 13 uur.

En dat Duivekaterbrood… we gaan het uitproberen en komen er nog een keer op terug!