Het is week van de cake! Proeven en bakken maar!

Roombotercake, appelcake, tropicalcake, speculaascake, redvelvet cake, kers/merengue cake, marmercake en aardbeien/yoghurt. Het is week van de cake dus we hebben extra veel soorten! Een cake bakken is zeker een leuke activiteit in de herfstvakantie. Succes met deze tips en tricks!

Voor cake heb je niet veel nodig. Slechts vier gelijke delen bloem, boter, eieren en suiker. De roombotercake heet daarom in Vlaanderen ookwel vier-vierdencake, in Frankrijk quatre-quarts of op z’n Engels four-fourts cake. Je kunt experimenteren wat je wilt, maar zorg dat je in de juiste verhoudingen blijft werken (tip!).

Variëren kan dus eindeloos. Bijna alles is lekker in een cake; appel, rozijnen, blauwe bessen, chocolade(pasta), wortel, speculaas,  of – denk aan Halloween en de vorige ‘Het geheim van de bakker…’ – pompoen. Deze kun je nu al maken en bewaren in de vriezer. Dat kan namelijk goed met plakjes cake. Kun je 27 oktober lekker gaan griezelen in het dorp!

De basis is simpel, maar er kan toch veel mis gaan. Ronald gebruikt vaak zonnebloemolie in plaats van roomboter in een recept. Let op: zoek hiervoor wel een goed recept, want boter bevat meer water dan olie. Olie zorgt ervoor dat de cake lekker smeuïg is en blijft, maar belangrijker nog als je er vulling in wilt, het maakt de cake ‘dragend’. Hierdoor zakken je appeltjes niet naar de bodem.

Vet je vorm, bakblik of een siliconen vorm, goed in. Een tulband ziet er mooi uit, maar deze cake is lastiger mooi te ‘lossen’. Bestuiven met bloem kan helpen en haal hem uit de vorm voor hij helemaal afgekoeld is. Probeer door het raampje van de oven te kijken als de cake bijna klaar is. Als de randen loskomen dan kun je hem uit de oven halen. Met een saté prikker kun je testen of hij echt gaar is of je voelt of hij ‘sponzig’ aanvoelt. Even wachten en dan voorzichtig uit je bakvorm wippen!

De temperatuur van de oven is cruciaal. Goed voorverwarmen en de oven niet tussentijds open en dicht doen blijven de eerste adviezen. Het liefst wil je dat de cake langzaam en dus gelijkmatig gaart (oventemperatuur ongeveer 160 graden). Hierdoor blijft de cake lekker mals, omdat het vocht niet ‘ineens’ verdampt. Bak je op te hoge temperatuur dan wordt de korst hard, kan deze scheuren en de cake wordt droger doordat je sneller vocht verliest.

Probeer lekker te gaan bakken met deze tips. Lukt het toch niet? Mail even, dan helpen we je verder! Of kom snel een lekkere cake halen 😉