Proeven maar | Plantastic

Steeds vaker krijgen we vragen over lactose vrije producten. Op dit moment hebben we geen goede optie voor mensen die iets willen snoepen, maar niet tegen melk of lactose kunnen. Dus gingen we naar een inspiratiemiddag:

Er is een verschuiving gaande. Er komen steeds meer plantaardige producten op de markt en wetenschappelijke studies tonen aan dat het voor onze gezondheid belangrijk is zoveel mogelijk vezels te eten. Die vezels haal je uit plantaardige producten, vooral uit volkoren producten. Dit wisten we al en we promoten daarom ook al jaar en dag het eten van volkoren brood.

Echter, we krijgen ook steeds vaker de vraag naar lactose vrije gebakjes. Suikervrij gebak hebben we, deze vraag komt ook regelmatig. Glutenvrij hebben we officieel niet, maar het progresgebakje bevat van zichzelf geen gluten. Alleen lactosevrij hebben we nog niet. Het is simpelweg lastig om melkproducten – denk hierbij aan melk zelf, maar ook aan boter, gele room, slagroom – te vervangen. Bakkers weten als geen ander dat je grondstoffen niet alleen de smaak, maar ook de textuur van je product beïnvloeden. Ook moeten we de prijzen van grondstoffen goed in de gaten houden en het oog wil ook wat. Maar smaak blijft het aller-allerbelangrijkste.

We zijn dus op zoek naar een nieuw gebakje, dat bij ons assortiment past, superlekker is en lactosevrij. En daarom gingen we naar de ‘Plantastic’ inspiratiemiddag van één van onze leveranciers. Het was voor ons beiden leuk. De presentatie die gegeven werd door een gastspreker, een ondernemer, was erg goed. Het was interactief, goede voorbeelden en een open en eerlijk verhaal over hoe moeilijk het is om klimaatneutraal te ondernemen.

Na deze presentatie gingen proefbakkers aan de slag met een demonstratie en dit vindt Ronald dan weer leuk! Via een scherm en spiegels konden we zien hoe ze producten maakten en diverse grondstoffen vervingen door plantaardige alternatieven. We kregen kleine muffins, brownies en tompouces te proeven en die waren echt heel lekker. Na deze les over opkloppen, percentages, opstijven, doorhalen enzo, ging een groot scherm weg en daarachter stond een hele tafel vol met taarten, buches, vlaaien, brownies, koekjes, gebakjes en dessertjes. Klein fotomomentje en daarna nog meer proeven.

Alternatieven voor bepaalde producten zoals melk of ei worden steeds beter om te verwerken, maar het blijft een baktechnische uitdaging. Het gaat erom welke eigenschap je van een ingrediënt wil hebben. Soms lukt namelijk iets wel in het klein – een klein beslag of een klein deeg – maar in grote hoeveelheden niet. En dan is het ook voor professionele bakkers zoeken. Ronald heeft een aantal ideeën opgedaan en gaat weer testen. Net zolang tot we een lekker, goed alternatief zonder lactose hebben!