Roomboteramandelstaven

Amandelen horen in spijs en spijs hoort in je kerstbrood of roomboteramandelstaaf, die er vanaf vandaag weer zijn. Amandelen zijn duur, dus als je een goedkope stol vindt dan eet je meer dan waarschijnlijk geen amandelspijs, maar… een amandelaroma of iets wat gemaakt van witte bonen…

De namaakvariant heet met een mooie naam banketspijs, maar het is dan dus geen echte spijs. In de oorlog is het alternatief met bonen bedacht, omdat amandelen toen zeer moeilijk verkrijgbaar waren.

Amandelen zijn, dit wist ik echt niet, steenvruchten en geen noten! Ze worden wel vaak verwerkt met noten en kunnen een allergische reactie geven dus daarom staan ze wel op de allergenen lijst.

Het zijn dus geen noten, maar amandelen zijn wel gezond. Het bevat gezonde vetten, vezels, de mineralen calcium, ijzer en magnesium en vitamine C, E en K. Helaas voegen we vrij veel suiker toe als we amandelspijs maken dus dat is toch echt niet zo gezond. Nog meer suiker toevoegen (en nog fijner vermalen) maakt dan weer marsepein! Ook onmisbaar in de lekkerste maand van het jaar!

Marsepein is een redelijk bekend product in de wereld. Amandelspijs is dat helemaal niet. Dat kennen we eigenlijk alleen in België en Nederland en via de frangipane een beetje in Frankrijk.

Nederland en België zijn daarom dus grote importeurs van amandelen. Van oudsher komen amandelen uit Turkije en Spanje, maar tegenwoordig heeft Californië de grootste productie ter wereld van zoete amandelen. Je hebt namelijk zoete en bittere. Voor het lekkerste spijs gebruik je meer zoete dan bittere amandelen.

We hebben altijd marsepeingebakjes en vanaf vandaag weer amandelstaven! Hierna komen natuurlijk de kerstbroden weer en we zijn Ronald over aan het halen om amandelkroontjes te maken. Die zagen er erg lekker en leuk uit voor de feestdagen!

Bron: Handson