Emma’s stage zit erop

Mijn naam is Emma en ik volg de niveau 4 opleiding Food & Future. Ik loop sinds 3 december 2020 stage bij Bakkerij Adams en ben in een eerdere ‘Het geheim van de bakker…’ al geïntroduceerd.  Als eindopdracht moest ik een lactosevrij product ontwikkelen en daar schrijf ik nu een verslagje over:

Wat is lactose?

Lactose is een suiker dat van nature in melk en melkproducten voorkomt. Oftewel melksuiker.

Lactose komt van origine alleen voor in melk van zoogdieren en moedermelk van mensen. Lactose dient hierin als brandstof voor zuigelingen. Lactose bestaat uit 2 verschillende suikers: Galactose en glucose. Om lactose te kunnen verteren moet het lichaam lactose in 2 stukken splitsen (galactose en glucose). Dit gebeurt vaak door de hulp van lactase. Lactase is een lichaamseigen enzym dat in de dunne darm vrijkomt en ervoor zorgt dat glucose en galactose door de darmwand worden geabsorbeerd in de bloedstroom. Hierdoor kan het naderhand als energiebron dienen.

Mensen die geen of minder lactase aanmaken, zijn lactose- intolerant. Lactose-intolerant houdt in dat je lichaam de lactose niet kan opnemen in het bloed. Hierdoor kun je maagkrampen en andere klachten ervaren.

En dan nu over de opdracht.

Mijn opdracht was om een lactosevrij product te bedenken. Naar glutenvrij en lactosevrij gebak is redelijk veel vraag, vandaar mijn keuze voor een lactosevrij fruitvlaaitje, en ook omdat ik ze zelf erg lekker vindt!

Samen met Ronald heb ik gekeken naar de ingrediënten en eventuele vervangers. Nadat alle ingrediënten waren gehaald, kon ik maandag aan de bak. Letterlijk.

Ik heb voor het deeg en de custardpudding lactosevrije melk en sojamelk gebruikt. Ook zitten er geen eieren of verdere dierlijke producten in. Het gebakje is zo goed als vegan, echter de gelei die bij het fruit is gebruikt bevat dierlijk product, vandaar dat we het bij lactosevrij houden.

Afgelopen maandag ben ik gaan bakken. Eerst ben ik begonnen met het deeg. Dit verliep eigenlijk redelijk soepel, het was wel de eerste keer dat ik de uitroller achter in de bakkerij gebruikte. Dit was wel even kijken, maar het is gelukt!

Met de custardpudding ging het helemaal mis… Het vuur stond te hoog tijdens het koken en het was helaas aangebrand. Echter, de tweede keer lukte het wel en ohh… wat is het goed gelukt! Al zeg ik het zelf 😉

Resultaat

Persoonlijk vind ik ze goed gelukt en lekker, het is natuurlijk wel een andere smaak dan het originele fruitvlaaitje (dit wordt bevestigd door het testpanel in de bakkerij), maar ik vind ze zeker niet verkeerd. Het proberen waard dus, maar let op… ze zijn er alleen op bestelling en ze blijven als er genoeg vraag naar het. Het experiment is dus nog niet helemaal afgelopen!