Een gezonde leefstijl | brood en sport

Terug in het gareel. Na de vakantie weer meer ritme, structuur en… misschien moeten de vakantiekilo’s er vanaf? Ronald is in ieder geval weer begonnen met hardlopen, probeert minder te proeven en regelmatig te eten. Hoe werkt de relatie tussen voeding en beweging?

Sport en voeding gaan namelijk hand in hand. Ga je sporten dan heeft je lichaam energie nodig. Voor en na het sporten. Brood levert vezels, mineralen, eiwitten, voedingsstoffen en… zowel langzame als snelle koolhydraten. Hoe zit dit?

Zoals gezegd je lichaam heeft energie, brandstof, nodig om te kunnen bewegen. Bewegen is belangrijk  in een gezond leefpatroon. Wil je afvallen, dan helpt, naast een goed eetpatroon, het om meer te gaan bewegen of sporten.

Brood is gezond, dat is wetenschappelijk bewezen en daar heb ik al vaker over geschreven. Nu wordt er over koolhydraten veel geschreven. Koolhydraten zijn vezels, zetmeel en suikers. Je lichaam zet dit om in bloedsuikers. En die zijn onmisbaar voor het lichaam. Wij zijn van mening dat brood essentieel is in een gezonde levensstijl.

Soms heb je een snelle energieboost nodig. Wit brood vormt een bron van snelle suikers of koolhydraten. Snelle koolhydraten zet het lichaam sneller om in bloedsuikers. Combineer je de witte boterham met bijvoorbeeld een banaan, de trage koolhydraten, dan heb je een ideale combinatie. De volkoren en meergranenbroden bevatten meer vezels en geven langzamer energie. De zogenaamde trage koolhydraten. Wil je toch snel wat energie en eet je liever het gezondste brood, volkorenbrood, dan kun je er jam of chocopasta op doen.

Heb je flink gesport? Dan heb je eiwitten nodig om te herstellen. Deze zorgen ervoor dat er geen spierafbraak plaatsvindt omdat je lichaam op zoek gaat naar voedingsstoffen. Je hebt na het sporten ongeveer 20 tot 25 gram eiwitten nodig. Deze kunnen uit een speciale shake komen, maar ook uit je boterham! Zeker als je deze belegt met kaas of kipfilet. Combineer dit bijvoorbeeld met een handje noten, wat yoghurt of een lekkere krentenbol.

Bron: Bakkers Vlaanderen, Diabetesfonds