Gezond blijven eten | Broodgewoon

Na drie weken komt de klad er vaak in wat betref goede voornemens. Het nieuwe jaar is bijna een maand onderweg. Eet jij nog gezond of gezonder? Als extra motivatie volgen hier een aantal gezonde feiten over brood en heb ik een lijstje gemaakt met hoeveel boterhammen je voor jouw leeftijd minimaal zou moeten eten:

Al vaak heb ik over de voedingswaarde van brood geschreven, over de positieve effecten ervan, over onduidelijkheden in de media etc. Om dit belang nogmaals te onderstrepen en om te zorgen dat je gemotiveerd blijft om je goede voornemens vol te houden volgt hier nog een keer een lijstje:

  • Een tarwe of volkorenboterham bevat ongeveer 80 kilocalorieën. Dit is natuurlijk zonder beleg. Wil je afvallen, let er dan vooral op wat je op je boterham smeert of legt. Van brood zelf wordt je dus zeker niet dik!
  • Het vezelgehalte van een volkorenboterham is het hoogst. Namelijk 6,6 gram per 100 gram. Een witte boterham bevat ook vezels maar slechts 3 gram. Per dag heeft een volwassene zo’n 30-40 gram vezels nodig.
  • Koolhydraten geven je energie. En energie heb je nodig om goed te kunnen functioneren. Je hersenen kunnen bijvoorbeeld niet zonder koolhydraten. 55% van je energie zou uit koolhydraten moeten komen.
  • Brood bevat de mineralen ijzer, jodium, magnesium, fosfor, koper en kalium. Vooral ijzer is erg belangrijk!
  • Ook vitamines zijn broodnodig. Vitamines heb je nodig voor je weerstand, energievoorziening, zenuwstelsel en concentratie. In brood zitten vooral vitamine B.

Hoeveel brood mag of moet ik eten per dag:

Peuter (1,5-3 jaar) : 1 sneetje

Kleuter (3-6 jaar): 3 sneetjes

Kinderen (7-11 jaar): 5 sneetjes

Jongeren (12-18 jaar): 7 sneetjes

Volwassenen (19-59 jaar): 7 sneetjes

Ouderen (60+): 5 sneetjes

Let op; dit zijn de minimale richtlijnen en de hoeveelheid is natuurlijk ook afhankelijk van je geslacht, lichaamsbouw en je dagelijkse activiteiten. Sport je veel of heb je een lichamelijk zwaar beroep? Eet dan gerust een sneetje of 4 per dag meer. Heb je trek? Eet dan zeker een boterham extra. Beter dan een koekje hier, een glas cola daar en dan nog een appel en later nog een snee ontbijtkoek.

De bronnen van deze informatie zijn broodengezondheid.be en het voedingscentrum.nl. Alle gepresenteerde feiten zijn wetenschappelijk onderbouwd en/of worden nog verder onderzocht. Er wordt namelijk heel veel wetenschappelijk onderzoek naar voeding gedaan. Ik weet dat er mensen zijn die zweren bij minder brood eten of minder koolhydraten en het kan ook zeker zijn dat je jezelf daar (tijdelijk) beter bij voelt. Veel van deze diëten of voedingswijzen of tips worden nog nader onderzocht omdat ze vaak niet komen van gediplomeerde voedingsexperts. Uit academische studies komt er telkens uit dat brood eten gewoon heel gezond is of het beste alternatief. Uitzonderingen daargelaten, maar zij dienen het advies van deskundig diëtisten of artsen te volgen.