Gezond bananenbrood | tussendoortje

Een experimentje voor thuis. Liz is niet zo dol op bananen. Ik ook niet maar wel op mijn brood. Ravi en Ronald vinden ze wel echt lekker. Dit gezonde – want volkorenmeel – bananenbrood was een familie-experiment en de test is geslaagd, maar ik denk niet dat we dit wekelijks gaan maken:

Wat heb je nodig voor 2 kleine bananenbroden:

210 gram volkorenmeel

2 bananen, liefst wat rijpere (eventueel 1 extra voor garnering)

70 gram zonnebloemolie

170 gram honing

1 theelepel zuiveringszout/bakpoeder

2 eieren

Een halve theelepel zout

1 theelepel natuurazijn

1 theelepel vanille-extract

Snufje kaneel, zo wordt het al een beetje een herfstvariant.

Wil je wat extra’s? Voeg dan geroosterde noten of bosbessen, of stukjes pure chocolade of… toe.

Een grote ingevette cakevorm of bakblik bekleed met bakpapier. Wij hadden twee kleinere papieren cakevormen.

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 170 graden. Prak de bananen fijn. Klop de olie en de honing samen en voeg de eieren toe. Goed kloppen! Voeg de bananen en het vanille toe. Daarna de bloem, kaneel en het zout. Meng in een aparte kom het bakpoeder (noot van Anke: ik leer dus net dat zuiveringszout hetzelfde is als bakpoeder) met de azijn. Voeg alles samen. Tip van Ronald; zorg ervoor dat het beslag een glad geheel is. Naar smaak kun je nu de extraatjes toevoegen. Verdeel het beslag over je bakblik of cakevorm. Hierboven op kun je nog plakjes banaan ter versiering leggen. Wij hadden maar net genoeg bananen – de winkel gaat voor de nieuwsbrief 😉 – dus voor ons geen decoratie.

Bak het ‘brood’ in ongeveer 45 minuten gaar. Dit is een beetje afhankelijk je oven, van de grootte van je bakblik en of je er 1 of 2 hebt gemaakt. Kijk na een half uurtje het brood niet te bruin wordt. Is dit wel het geval, dek het brood dan af met aluminiumfolie (nog een extra aandachtspuntje of tip; iedere keer als je de oven opent dan zakt deze flink in temperatuur!). Na drie kwartier controleer je met een vork of het bananenbrood gaar is.

Laat afkoelen en geniet ervan, gewoon zo of bijvoorbeeld met pindakaas! Dit is een gezond tussendoortje, dus ideaal om mee te nemen of voor de schoolpauze. Het brood blijft, mits goed verpakt, bijna een week lekker. We zijn benieuwd wat je ervan vindt. Wat vonden wij? Ronald vond het brood ‘te zwaar’, Ravi vond het heeeeeel lekker, hmmmm bananen mam!, Liz had na een een stukje genoeg, maar vond het wel lekker en ik vond het wel lekker voor een keertje. We maken het dus zeker nog wel een keer, maar niet wekelijks.

Bron: chiquita.nl aangepast door Ronald