Belofte maakt schuld | Duivekaters

Belofte maakt schuld. 4 jaar geleden schreef ik al eens over Pinksterstollen en Duivekaters. De Duivekaters zouden we ooit nog maken. En dat ooit is nu! Het rook heerlijk in de bakkerij toen deze witte feestbroden uit de oven kwamen. Ze worden op de plaat gebakken, hebben een aparte vorm en smaken net zo lekker als ze ruiken… Al horen ze, toch niet echt bij Pinksteren:

Duivekaters of Deuvekaters zijn, of waren, vooral bekend in Noord Nederland, in de omgeving van Amsterdam en Zaandam. Er was zelfs een Duivekaterbakkerij en daarvandaan werden de Duivekaters geëxporteerd naar Canada, de VS, Nieuw Zeeland en Australië. En ook in Indonesië kent men ze.

De verhalen over Duivekaters of Deuvekaters gaan ver terug. In schilderijen van Jan Steen (1626-1679) kwamen ze al terug. Er was zelfs een Jan Steen snede – een speciale motief om het brood in te snijden. Aan de versieringen kon je vroeger zien welke bakker het brood gemaakt had. De vorm verwijst naar offers die mensen vroeger brachten. Het verhaal gaat ook dat de oude Romeinen vroeger katers offerden en dat daar de naam vandaan komt. Al zijn er ook stukken terug te vinden uit 1450 waar een bakker uit Leiden de naam Deuvekater had.

Oorspronkelijk waren het decemberfeestbroden en hoorden ze bij het Kerstmaal Later werden ze ook gemaakt met Pasen, huwelijken, geboortes etc. Eigenlijk niet eens speciaal met Pinksteren zoals wij dachten, maar lekker is het wel! Gewoon met een laagje (room)boter. En we hebben ze dus vanaf morgen tot en met maandag, Tweede Pinksterdag. Als het een succes is, dan zijn ze er volgend jaar weer. Dus laat het ons gerust weten!

Bron: bakkerijwiki.nl