#2 Hompen schuim kunnen een lekker toetje zijn!

Geen mooie vorm en niet mooi opgemaakt of gedecoreerd. ‘Een homp schuim’ noemt Ronald het.

De Poolse ‘marzynka’ werd ‘meringue’ in het Frans en betekent, vrij vertaald, schuimgebakje. Meringues bestaan al eeuwen en men kent ze in verschillende landen. Ze zijn relatief gemakkelijk zelf te maken. Meringues kenmerken zich door de luchtige, crispy textuur en zijn vet- en vaak glutenvrij. De hoofdbestanddelen zijn eiwitten en suiker. Van origine hebben ze eenvoudige, neutrale smaken zoals vanille en vanille met hazelnoot. Ken je meringues of de smaak nog niet?  Hetzelfde schuim wordt bij ons gebruikt in het progresgebak.

Meringues kun je zo eten of er een lekker toetje van maken. De zoete meringue combineert goed met zuurdere smaken zoals Griekse yoghurt of rabarber.

Voor een zomers toetje met rabarber en aardbei (4 personen) heb je nodig:

  • 4 meringues
  • 500 gram aardbeien
  • 135 gram suiker
  • 4 stelen verse rabarber (in stukken van 10 cm gesneden)
  • de rasp van 1 limoen

Als je het leuk vindt kun je merengues zelf maken. Op diverse websites staan hiervoor recepten. Of koop ze als je minder geduld hebt of minder handig bent.

Maak de aardbeien schoon, snijd ze in twee stukken en was ze. Meng de aardbeien met 60 gram van de suiker en laat ze ongeveer 30 minuten staan. Giet het vocht van de aardbeien af. Kook 200 ml water met 25 gram suiker, het zoete vocht van de aardbeien en de rabarber ongeveer een kwartier op een zacht vuurtje. Voeg vervolgens de aardbeien toe en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur. Meng de overgebleven suiker met de limoenrasp.

Leg de meringues op 4 borden. Verdeel het rabarbermengsel met de aardbeien erover en werk af met de limoensuiker.

Geniet ervan!