Desem in de herfst

Het lijkt gedaan met de zomer. De dagen worden alweer donkerder, kouder en natter. Het assortiment begint stilletjes aan te verschuiven van aardbeien naar appelbollen en chocomousse. Het volgende recept past hier helemaal bij, namelijk zuurdesembrood met paddenstoelensalade.

Desembrood werd duizenden jaren geleden al door de oude Egyptenaren gebakken. De afgelopen eeuwen gebruikte men vooral bakkersgist voor het rijsproces, maar desem komt steeds meer terug. Het idee bij desem is dat eerst een ‘zetsel’ gemaakt wordt van bloem en water. Dit zetsel laten we fermenteren ofwel vergisten waardoor het brood voor zijn eigen rijsproces verzorgt. Dit rijzen duurt lang, bijna 24 uur. Door de lange rijstijd is het brood beter verteerbaar, is de kruim malser en heeft het een erg volle, karakteristieke smaak.

Ingrediënten (voor 2 p): 4 dikke sneden desembrood, 400 gram gemengde paddenstoelen, 4 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels balsamico azijn, 1 rode ui in ringen gesneden, kwart paprika, 50 gram bosbessen of blauwe bessen, 50 gram gemengde sla en eventueel zout en peper.

Bereiding: meng de sla met de ui, olie en azijn. Bak, na het in partjes snijden, de paddenstoelen en paprika in een scheutje olijfolie. Verdeel de sla en de paddenstoelen over het brood en garneer met de bessen.

Wij hebben desem wit en tarwe, probeer het eens. Voor het recept het brood dus niet laten snijden!