Waarom mislukt mijn cake?

Heel Holland bakt en ook de Belgische variant zijn weer begonnen. Bij de eerste aflevering van Bake Off Vlaanderen bleek dat een gewoon goede cake bakken een hele kunst is. Met dit recept en deze tips moet het lukken!

Ingrediënten:

100 gram patentbloem

100 gram castormelis (heel fijne kristalsuiker)

Half theelepeltje citroenrasp voor bij de suiker

100 gram eieren

100 gram roomboter

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een cakeblik in met geklaarde boter. Verwarm au bain-marie, al roerend de eiermassa met de suiker met rasp tot ongeveer 40 graden. Klop dit vervolgens luchtig en stijf. Smelt de boter in een pannetje tot het kookpunt en spatel de boter snel door het mengsel. Spatel vervolgens direct en wederom snel de bloem er doorheen. Giet het beslag gelijkmatig in het bakblik zonder de boterlaag te beschadigen. Bak tot de cake na ongeveer 60 minuten gaar is. Iedere oven is anders dus testen met een satéprikker. Haal de cake na het bakken meteen uit het blik.

Beginnersfouten:

  • Open de oven niet tijdens het bakken. Verleidelijk, maar niet doen!
  • Houd je aan de verhoudingen in het recept. Daarom geven we een gewicht op voor de eieren en niet een aantal. Eieren zijn nou eenmaal niet even groot.
  • Mix niet te lang; de structuur wordt daardoor te compact waardoor de cake niet rijst.

Gelukt? Smakelijk! Toch niet? Laat het ons weten, via mail of facebook en we proberen te helpen.