Cupcake of muffin?

Ze worden vaak door elkaar gehaald, de muffin en de cupcake. De cupcake is zoeter dan de muffin. Een lekkere traktatie die je op allerlei manieren kunt versieren. We hebben er laatst heel veel mogen maken voor de bruiloft van winkeldame en (schoon)zus Ellen en ook voor onze Joki en Jet verjaardag.

Cupcakes werden vroeger, het eerste recept dateert uit 1828, in een kopje gebakken. Waarschijnlijk komt hier de naam ‘cup’ vandaan. Wij bakken ze in papieren baking cups. Het deeg van de cupcake is zoeter doordat er meer suiker in het recept zit en het rijst minder waardoor de bovenkant plat blijft. De muffin rijst over de cup heen en krijgt een beetje de vorm van een paddenstoel. Een muffin is klaar na het bakken. Muffins hebben een stevige, beetje broodachtige structuur waardoor ze, al kennen we dat niet zo in Nederland en België, vaak als ontbijt gegeten worden. Naturel zijn ze lekker maar zeker ook met blauwe bessen of jam erin meegebakken of hartig met olijven, nootjes of spekjes.

Voor degenen die ze zelf willen maken; het deeg van de cupcake wordt een gladde massa. Let op dat je de cups niet te vol doet, twee derde is genoeg. Het deeg van de muffins is sneller klaar. Je voegt de natte en droge ingrediënten bij elkaar en mengt deze met een spatel. Het is een minder glad deeg dan dat van de cupcake. Dit hoort zo, door te lang te roeren wordt de muffin uiteindelijk taai. De vormpjes van de muffin mogen wel tot de rand gevuld worden. Geniet ervan!