We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, als je geniet dan moet je het goed doen. Wij zijn verslaafd aan chocolade, maar wel aan goede. Hoe weet je of je kwalitatief goede chocolade hebt? En wat betekent dat cacaopercentage eigenlijk?
Je ziet het cacaopercentage vaak bovenop de verpakking staan bijvoorbeeld 60% of 80%. En een reep van 80% bevat helaas niet automatisch meer cacao dan die van 60%… Cacaopercentage = cacaomassa + de toegevoegde cacaoboter (de rest is voornamelijk suiker). Let dus op, het cacaopercentage is een totaal! En fabrikanten zijn niet verplicht de uitsplitsing te maken tussen cacaomassa en toegevoegde cacaoboter. En daar zit meteen een belangrijk kwaliteitsverschil, want hoe meer toegevoegde cacaoboter des te minder de kwaliteit. En hier kunnen fabrikanten dus mee spelen… In witte chocolade zit helemaal geen cacaomassa dus daarom wordt daar van gezegd dat het geen echte chocolade is.
De verdeling van de drie soorten is als volgt:
- Pure chocolade bevat minimaal 35% cacaodelen; waarvan minimaal 18% cacaoboter. In de pure chocolade zit de minste suiker. Proef je vooral suiker? Dan heb je met mindere kwaliteit te maken.
- Melkchocolade: bevat minimaal 25% cacaodelen; waarvan minimaal 23% cacaoboter. Melkchocolade moet ook echt naar melk smaken.
- Witte chocolade: bevat minimaal geen cacaopoeder, enkel boter (minimaal 20 procent). De typische chocoladesmaak ontbreekt en wordt vervangen door vanillesmaak. Witte chocolade moet er eigenlijk een beetje gelig uitzien door de resten van de cacaoboon die toch wat sporen achterlaten. Hoe witter, des te minder de kwaliteit.
De echte, vaak kleine, chocolatiers hebben zelfs chocolade die enkel cacaomassa en suiker bevat. Dit is de zogenaamde van ‘bean to bar chocolade’. Het kan dus zomaar zijn dat een reep van deze chocolatiers, met een cacaopercentage van 40%, meer cacao bevat dan een reep uit de supermarkt met daarop de vermelding 80%.
Cacaomassa is dus een criterium om op te letten, maar een lastige. Daarom hieronder nog een aantal punten die je in een supermarkt kunnen helpen:
- Let op de keurmerken. Dit zegt iets over de gebruikte grondstoffen, werk- en handelswijze. Over keurmerken kan ik een heel artikel schrijven, maar topkeurmerken zijn Fairtrade (Original), UTZ certified, Rainforest Alliance en Samen maken we chocolade 100% slaafvrij.
- Toevoegingen zijn in principe niet nodig. Je hebt natuurlijk chocolade met noten of vulling, maar je hebt niet meer nodig dan cacaomassa, cacaoboter en suiker.
- Op de verpakking kan ‘single origin’ of ‘single estate’ staan. Dit geeft aan dat de cacao uit één streek of van één plantage komt. En dat komt uiteraard de kwaliteit ten goede.
- De prijs… kwalitatief goede chocolade is duur(der). Er worden betere bonen gebruikt, de cacaoboeren krijgen een eerlijkere prijs en het productieproces duurt langer.
Succes en vooral veel proeven helpt 😉