Welke moeten op? De pepernoten, kruidnoten of taaitaai? Ronald wilde bakker worden nadat hij, inmiddels 40 jaar geleden!, bij Bakkerij Bruurs een grote taaitaai pop versierd had. Taaitaai lijkt op speculaas;
Maar er zit een extra smaak bij, namelijk anijs. De koek is niet bros, maar letterlijk taai. Daarom de naam taaitaai. De koek hoort taai te zijn. Is de taaitaai wat ouder, dan wordt deze hard. Dit gebeurt ook als er lucht bij komt en anders na ongeveer 2 weken. De meningen zijn bij ons thuis verdeeld; Liz en ik houden ook van hardere taaitaai – al is Liz niet zo’n zoetekauw.
Taaitaai lijkt een traditionele Nederlandse lekkernij, maar de kruiden en specerijen zijn door kolonisten meegenomen uit de Filipijnen, het gebied Taytay.
We hebben ook veel marsepein deze dagen; gebakjes, marsepeinrolletjes en Lübeckers komen ook nog. Vroeger werd een lekkernij van marsepein meer gewaardeerd dan een taaitaai koek. Dus als je iemand wilde versieren dan nam je zeker geen taaitaai mee. Ook al waren speculaas en taaitaai ook echt luxe producten, want kruiden waren duur. Gelukkig vinden mensen het nu wel heel leuk om speculaaskoeken cadeau te geven! Ronald gaat een aantal mooie grote maken.
De echte pepernoten lijken het meeste op taaitaai; de zogenaamde taaie brokken. De kruidnootjes lijken meer op speculaas. Het grootste verschil zit in de krokantheid, de brosheid. In welk team zit jij? Lukt het dan nog niet om te kiezen, dan kun je altijd nog voor speculaascake gaan, dan heb je het beste van twee werelden!