Eet een Hubke tegen hondsdolheid!

Hubkesdag. Hubkes-wat? Deze traditie wordt alleen in West-Brabant en delen van België gevierd en bij ons ook trouw ieder jaar:

3 november is het de naamdag van de heilige Sint Hubertus, Hubertus van Luik. Sint Hubertus (655-727) was een patroonheilige voor de jacht en hondenliefhebbers. Daarnaast is hij de beschermer tegen hondsdolheid, omdat Hubertus volgens een eeuwenoude mythe iemand  genezen heeft van deze ziekte. ‘Hubkes’, of ‘Hubertusbroodjes’  zijn gewijde broodjes die beschermen tegen hondsdolheid. Iedere misdienaar nam vroeger een stukje brood mee naar huis voor zichzelf, het gezin en de dieren. Jagers namen brood en hun honden mee naar de kerk en lieten deze zegenen.

Men hoort het broodje op nuchtere maag te eten. Volgens de overlevering eet men het broodje zonder beleg en worden een paar stukjes bewaard voor als er onverhoopt toch iemand ziek wordt. De broodjes werden oorspronkelijk met anijs gebakken, maar wij bakken ze naturel en met rozijntjes. Wil je ze niet missen? Bestel ze vast!

Werkt het echt?! Dat weten we natuurlijk niet zeker, maar niemand van onze klanten heeft de afgelopen 11 jaar hondsdolheid gekregen dus wie weet ;- ) Rabiës bestaat namelijk nog steeds. Ieder jaar overlijden wereldwijd 50.000 mensen aan deze dodelijke infectie ziekte. Niet in Nederland en België; in Nederland zijn er volgens het RIVM 5 mensen aan de ziekte overleden de afgelopen 40 jaar.

Wij houden de traditie graag in ere dus hebben we de pastoor weer uitgenodigd. Hij komt tegen 7 uur; vanuit de winkel kun je de zegening zien, het gebedje horen en een hubke eten!