Zin en onzin over brood

Helaas wordt er veel onzin over voeding gepubliceerd. Ook over brood. Nou zijn  wij een bakker en geen voedingswetenschappers, maar professor Theo Niewold van KU Leuven wel. Hij ontkrachtte, wetenschappelijk onderbouwd, onlangs een aantal fabels over brood en koolhydraten:

Van brood wordt je dik

Feitelijk bestaan er geen goede of slechte voedingsmiddelen. De hoeveelheid die we consumeren en onze levensstijl maakt dat we ergens dik van worden. Het lichaam heeft koolhydraten nodig om te functioneren. En opmerkelijk is dat we sinds de tweede wereldoorlog  minder en minder brood eten en toch we steeds zwaarder worden… vooral door het beleg dat we er op doen.

Uit groente, fruit, zaden en pitten kun je voldoende koolhydraten halen

Dat kan. Maar dan moet je er kilo’s per dag van eten. Kilo’s per dag!

Afvallen door weinig koolhydraten te eten werkt het best

Dit werkt voor de korte termijn. Wil je afvallen dan moet je kleinere hoeveelheden eten en meer bewegen. En niet één specifieke stof weghalen uit je dieet. Het gaat om de balans van alle voedingsstoffen. Het lichaam kan niet zonder koolhydraten. Zonder koolhydraten kan ons lichaam aminozuren niet opnemen en worden onze spieren afgebroken.

Een volkorenboterham met mager beleg is onmisbaar in een goed dieet en geeft een verzadigd gevoel. Dus, eet gerust een paar gezonde boterhammen per dag, blijf bewegen en die kilo’s zijn er zo weer af!