Lijstje koffiekoeken

Een tijdje, in april om precies te zijn, geleden stond er in deze column een overzichtje met al onze pistolets. Naast de pistolets krijgen we ook regelmatig vragen over een andere specialiteit, de koffiekoeken. Mensen weten vaak niet dat we zoveel soorten hebben of denken dat alleen de chocolade puddingkoek de echte Belgische koffiekoek is. Daarom nog een lijstje:

  • Koffiekoeken met gele pudding of banketbakkersroom. Hiervan hebben we 6 soorten: huizenhoog favoriet is de vierkante met chocolade. Daarnaast hebben we de vierkantjes met poedersuiker of harde suiker. Het hoorntje en de gedraaide koffiekoek zijn ook gevuld room en het chocoladebroodje ook al zit daar wat minder room in, maar dat wordt gecompenseerd door stukjes chocolade!
  • Koffiekoeken met rozijnen; de ronde rozijnen koffiekoek of de lange rozijnen, ook wel de lange Suisse genoemd. Afgewerkt met een lekkere laag icing.
  • Koffiekoeken met fruit. Ook hiervan hebben we er een aantal. De rechthoekige met appel, de driehoekige met abrikozenjam (ik zet de vorm er even bij, dit zoekt wat gemakkelijker in de toog), de opengewerkte met kersen of helemaal open koffiekoek met ananas of tropical fruit.
  • En dan hebben de koffiekoek met ingebakken chocolade en harde suiker nog. In dit deeg is, net als overigens bij de rozijnenkoffiekoeken, gele room meegebakken.

Bij ons zijn dit de koffiekoeken, maar onder de noemer koffiekoek vallen ook de frangipanes, tompouces, eclairs, donuts, soesjes, mokkaboontjes, fruitsloffen… teveel om op te noemen, probeer eens een andere dan normaal!