Wordt Ronald dit jaar weer gezegend?

De pastoor zal ook dit jaar onze Hubkes weer zegenen. Kom dinsdag 3 november, Sint Hubertusdag, op tijd naar de bakkerij en mis de zegening, en de Hubertusbroodjes, niet. Wij houden van tradities en doen hier graag aan mee, maar waarom eten we ze ook al weer?

Hubertus van Luik leefde van 655-727 en was de laatste bisschop van Maastricht en de eerste van Luik. Hij leidde een zogenaamd werelds leven en hield erg van jagen. Op Goede Vrijdag 683 ging hij ook jagen, wat als onrespectvol gezien werd op deze dag. Op het moment dat hij een groot hert neer wilde schieten, draaide het hert zich naar hem toe en verscheen er een vlammend kruis tussen het gewei. Een stem riep hem zijn wilde leven op te geven en naar Lambertus van Maastricht te gaan. Daarom staat Sint Hubertus bekend als de patroonheilige van de jacht. Toen de heilige Lambertus werd vermoord, volgde Hubertus hem op. Nadat Maastricht te gevaarlijk werd, trok hij naar Luik.

De naamdag van Sint Hubertus wordt nog steeds gevierd op 3 november. Omdat hij eens iemand genas die leed aan hondsdolheid gaat het verhaal dat als je een gezegend Hubertusbroodje eet, het Hubke, je dat jaar geen hondsdolheid zult krijgen. Eet het broodje op nuchtere maag, dus voordat je iets anders eet! We bieden geen garanties, maar probeer het zeker en laten we duimen dat het ook voor corona geldt 😉

Wil je het Hubke niet missen? Bestel ze dan. We hebben ze ook met rozijntjes. We zullen in verband met de geldende maatregelen rondom Covid-19 toezien op voldoende afstand en ook door het raam kun je de pastoor zien (dit alles mits de Covid-maatregelen wijzigen).