Weer een lijstje met veelgestelde vragen

Het lijstje met veelgestelde vragen is vrij lang. We hebben er weer een aantal verzameld zodat iedereen wederom een beetje wijzer wordt!

Hoe lang kun je brood bewaren?

Als je de broodzak goed afsluit en het brood op kamertemperatuur, donker en droog (dus niet in de koelkast!) bewaard, dan kun je brood 3 dagen bewaren. Maar, het is natuurlijk niet te vergelijken met een dagvers brood. Na drie dagen wordt het brood droger en neemt de smaak en malsheid af. De voedingsinformatie blijft hetzelfde. Wil je brood langer bewaren? Vries het dan in de benodigde porties in.

Wordt brood sneller oud bij warm weer?

Nee, brood wordt bij warmere temperaturen niet sneller uit. Het droogt wel sneller uit. Zorg dat er geen condensvorming in je zak ontstaat, dat helpt al veel!

Waarom kun je vers gebakken brood beter niet meteen snijden?

Brood dat net gebakken is bevat nog veel vocht. Dit vocht moet eerst verdampen en de korst moet lekker knapperig worden en dat kost tijd. Het brood moet echt goed afgekoeld zijn, want anders druk je het plat. En als Ronald ergens niet tegen kan… Voor ons is het soms ook puzzelen; het Ardeens komt dan bijvoorbeeld uit de laatste oven dus moet nog langer koelen, dus snijden we bijvoorbeeld eerst alle tarwebroden.

Ik wil afvallen, mag ik brood eten?

Brood bevat veel vezels en belangrijke vitaminen. Die heb je nodig, zeker als je minder gaat eten. Brood bevat ook heel weinig vet. Brood vult en brood voedt. Het is dus niet slim om brood te schrappen uit je dieet. Wellicht val je dan op de korte termijn minder snel af, maar voor de langere termijn is dit echt beter. Wil je afvallen? Let vooral op je beleg…

Waarom raden jullie af stokbrood vooraf te snijden?

Wij kunnen heel goed stokbrood snijden, geen probleem. Onze broodsnijmachines snijden alleen dunne sneetjes en dat zorgt ervoor dat het stokbrood sneller uitdroogt. Als je het brood gesneden wilt hebben, vermeld dan zeker je afhaaltijd. Wij bakken de stokbroden zo laat mogelijk af en snijden ze dan ook zo laat mogelijk. Overigens is een wat droger stukje stokbrood wel ideaal is als je er bruchetta hapjes van wilt maken!

Is natuurdesembrood echt gezonder?

Het gezondste brood is volkoren. Het brood dat van de volle graankorrel gemaakt is en daarmee de meeste voedingsstoffen bevat. Er zijn wetenschappelijke studies gaande om te kijken op welke punten desembrood gezonder is dan ‘gewoon’ brood. Het is in ieder geval even gezond als een normaal busbrood. Het lijkt er op dat er meer vitamine B in zit en dat je door het te eten meer mineralen op kunt nemen vanwege de afbraak van fytinezuur. De beste combi zou dan dus desemvolkoren zijn. Ons volkorendesem is in ieder geval wel erg lekker en is nu ook online te bestellen! Net als de donkere desems en het desemstokbrood.

Waarom is desembrood duurder dan een busbrood?

Desembrood bakken is een kunst op zich. Aan het deeg wordt een moederdeeg toegevoegd. Dit desempapje bestaat uit meel of bloem met water en het rijzen gebeurt hierdoor op geheel natuurlijke wijze. De melkzuurbacteriën en gisten doen vanzelf hun werk. Lijkt gemakkelijk, maar dit is het niet. Het maken van dit brood is dus veel bewerkelijker en daardoor is het brood duurder.