Waar zijn we allemaal mee bezig?

Het is nooit saai in de bakkerij. We zijn altijd bezig. Bakken is natuurlijk een ambacht en de bakkers werken met natuurproducten dus iedere dag is anders en het kan altijd beter. We zijn dit jaar met vooral veel kleinere dingen bezig, zo zijn er 5 van ons op cursus:

Het is alleen geen bakcursus, ook geen voedingscursus, maar Tiny, Merel, Chantal, Joep en Ronald zijn, terwijl ik dit typ, op de eerste lesavond van een EHBO cursus. Dit stond al lang op ons verlanglijstje, maar het kwam er nooit van. De basiskennis was/is er, maar wel wat verouderd. We werken natuurlijk in een omgeving waar relatief gemakkelijk wat kan gebeuren; er zijn machines, messen en bijna altijd een gloeiend hete oven. Deze cursus wordt gegeven door St. Damiaan en dus gewoon in Baarle. Ideaal en baat het niet dan…

Dan is Ronald druk aan het experimenteren met zijn nieuwe doseermachine. We zijn en blijven een ambachtelijke bakkerij, maar het is heel bewerkelijk om alles met de hand te doen. We zouden niet meer zonder kneder of automatische deegroller kunnen! Met de doseer machine kunnen de bakkers veel basisproducten maken en koekjes! Kom dus lekker proeven, er zal vanalles voorbij komen denk ik!

Ook ‘mogen’ wij meer helpen in de bakkerij. Dat deden we al regelmatig, maar nu nog wat meer. De worstenbroodjes vliegen de deur uit, dus hoe meer mensen ‘worstenbrood kunnen vouwen’ des te beter. En hetzelfde geldt voor sandwiches afstrijken, gebakjes aanzetten met slagroom, appelflappen vullen, eieren tikken en vanalles wat er nog moet gebeuren.

Tussendoor is in ons verlof de schilder langs geweest voor een paar hoekjes en kantjes, een paar stenen op de oprit moeten worden opgehoogd, de bus is weer bijna netjes na mijn botsing – ai ai – met een lantaarnpaal en we zijn heel veel aan het opruimen. De sorteerregels zijn verstrengd voor bedrijven dus daar maken we een passend systeem bij. In het kader van de verduurzaming (en de energieprijzen!) zijn we aan het kijken of we nog meer zonnepanelen kwijt kunnen in de bakkerij en misschien thuis. En de administratie wordt dit jaar nog een beetje verder gedigitaliseerd wat nooit helemaal vanzelf goed gaat. Er moeten nieuwe productfoto’s gemaakt worden. We willen leuke paasproducten. En… dan wil je gaan proefbakken en werken en dan is de vaatwasser stuk en krijg je de oven niet aan. Hij staat natuurlijk ook bijna nooit uit. Gelukkig komt een monteur dan snel en hebben we altijd een beetje speling. Dank aan de monteurs anders hadden we ons brood nog niet terug! En ook wij kunnen niet zonder dus we gaan lekker verder met bakken.

Stiekem weer een heel lijstje, van verveling dus zeker geen sprake!