Volkoren bestaat niet?!

Naar aanleiding van een uitzending van de Keuringsdienst van waarde – een heerlijk kritisch programma – over volkoren had ik extra uitleg nodig. Dus heb ik van Ronald bijles ‘brood’ gekregen. De conclusie van zijn verhaal; ‘volkoren an sich bestaat niet’. Maar het is wel het meest gezonde brood. Klinkt een beetje tegenstrijdig…

Er zijn verschillende soorten granen zoals tarwe, haver, rogge, spelt. Een graankorrel bestaat uit een meelkern, de kiem en de vlies, ook wel zemel genoemd. Graan wordt vermalen tot meel of bloem. Als de hele graankorrel vermalen en gebruikt wordt voor een brood dan hebben we volkorenmeel of volkoren, maar dit kan dus van het graan tarwe, spelt of rogge zijn! Wordt het meel gezeefd, dan krijg je bijvoorbeeld tarwebloem of roggebloem. Het duurde bij mij even voordat dit kwartje viel. En dat wij dus, niet één maar twee soorten volkoren in de winkel hebben. En dat op ons speltbrood, want dat is van 100 procent spelt, ook een ‘ouwel’ mag. Een ouwel is een klein eetbaar papiertje met VK of volkoren erop. Alleen op brood dat van 100 procent volkorenmeel gemaakt is, mag een ouwel. Brood wordt streng gecontroleerd, strenger dan andere graanproducten zoals crackers of ontbijtgranen. De ouwel is een wettelijk gecontroleerd kwaliteitskeurmerk voor de consument.

En wat maakt nou dat volkoren zo gezond is? In de kiem en de zemel van een graankorrel zitten de meeste vitamines en mineralen, namelijk magnesium, ijzer, koper, zink, B1, B6 en foliumzuur. Als je meel gaat zeven dan verdwijnen deze. Daarnaast lijken de stoffen elkaar te versterken in hun werking (hier wordt momenteel onderzoek naar gedaan) waardoor je door het eten van enkele boterhammen volkoren heel veel noodzakelijke voedingsstoffen en vezels binnenkrijgt.

Tot zover, mijn bijles in een notendop, natuurlijk gecontroleerd door Ronald. Vragen? Stel ze gerust of bekijk de uitzending van de Keuringsdienst.