Amuse of borrelhapje

Tussen de bedrijven door zijn we voor thuis een soort van kerstdiner samen aan het stellen. Dit stelt met al die drukte bij ons niet zo heel veel voor (en de dresscode staat pantoffels aan tafel toe), maar we vinden het wel leuk om erover na te denken en wat uit te proberen. We zochten nog iets van een amuse of borrelhapje vooraf, natuurlijk met brood of deeg, en ik kwam toen dit gemakkelijke en snelle gerecht tegen:

Broodrolletje met tonijn
Ingrediënten (4p)
10 sneetjes wit of bruin vloer (galet) brood
2 gedroogde tomaatjes op olie
1 blikje tonijn op oliebasis
1 rode ui
1 eetlepel kappertjes
1 theelepel tijm
Paar druppels citroen
Zout, peper en olijfolie naar smaak
Variatie voor het mengsel; olijfjes erbij of in plaats van de kappertjes

Bereiding:
Snijd de tomaatjes heel fijn en hak de ui in klein stukjes. Meng de afgegoten tonijn met de tomaatjes, ui, kappertjes en tijm. Voeg naar smaak citroensap, zout en peper toe. Snijd de korstjes van de boterhammen en rol deze met een deegroller plat (dit is het moment waar Ronald afhaakt; ‘platrollen?! Dat kun je een bakker en het brood niet aandoen!’).

Schep aan de korte kant een streep tonijnmengsel en rol de sneetjes stevig op. Plak de uiteinde vast met een beetje olijfolie. Halveer de rolletjes en bestrijk ze rondom met olijfolie (of overgebleven olie van de tonijn) en bak ze op 180 graden af in een goed voorverwarmde oven tot ze knapperig bruin zijn (10-15 minuutjes). Smakelijk!