Verantwoord snoepen met… de krentenbol!

Ze zijn lekker, gemakkelijk en relatief gezond; de krentenbol. Van oudsher een luxe product, net als rozijnenbrood. Eerst alleen voor de rijken, zeker niet voor de gewone arbeider, en later vooral voor in het weekend. Dit is inmiddels al lang niet meer zo; bij ons vliegen ze alle dagen van de week de winkel uit! Krentenbollen worden vaak onderweg gegeten of snel tussendoor. Een krentenbol is natuurlijk niet zo gezond als een gewoon bruin broodje of een volkorenboterham, maar ze zijn zeker niet slecht. Een krentenbol weegt ongeveer 50 gram en bevat 140 kilocalorieën. Een prima tussendoortje dus! Een krentenbol bevat redelijk wat koolhydraten en vezels, en veel ijzer en foliumzuur.

We noemen het trouwens krentenbol ook al zitten er bij ons geen krenten in, maar rozijnen. Dit is een kwestie van smaak. Ronald vindt krenten te droog en minder fijn om mee te werken. Krenten zijn daarnaast wat zuurder dan rozijnen. Weten of het een krent of een rozijn is? Het zijn beiden gedroogde druiven, maar een krent is kleiner en donkerder van kleur.

Je kunt een krentenbol natuurlijk naturel of met een beetje boter of kaas eten, maar er zijn ook andere verrassend lekkere recepten zoals:

  • Een krentenbol met kipfilet, smeerkaas en partjes mandarijn of kiwi.
  • Een krentenbol met geitenkaas, appel en rucola (ook warm erg lekker, een krentenbol kan gewoon in een tosti ijzer).
  • Een krentenbol met pindakaas, banaan en een beetje honing.’

Probeer het eens, smakelijk!