Belgische klassieker… de éclair

De éclair is een echte Belgische klassieker al stamt hij oorspronkelijk uit Frankrijk. Hij is in de 18e eeuw bedacht door Marie Antoine Carême, die ook wel ‘de koning van de chefs en de chefs van de koningen’ genoemd werd. Deze patissier heeft veel betekend voor de Franse keuken en heeft onder andere een standaard ontwikkeld voor het noteren van recepturen en een 5-tal boeken geschreven die nog steeds verkocht worden.

De éclair is gemaakt van soezendeeg en bij ons gevuld met banketbakkersroom en slagroom. Er zijn vele varianten, wij hebben ze met mokka en chocolade. Mini, maar ook gewoon lekker groot!

Soezen maken wij heel veel. We hebben ze in alle soorten en maten. Die van de éclair zijn langwerpig. Een soes is relatief makkelijk te maken van water, boter, bloem en eieren. Doordat het water in het deeg stoom wordt, worden de bolletjes of streepjes groter. Er wordt dus geen rijsmiddel gebruikt. Via een klein gaatje in de onderkant of zijkant kunnen ze netjes gevuld worden en afgestreken worden met mokka of chocolade.

Belangrijkste tip als je zelf soesjes gaat bakken; open de oven niet tijdens het bakken! Doe je dit wel dan zakken de soezen in. Soesjes zijn lekker een zoete, maar ook zeker met een hartige vulling zoals zalm, kaas of gerookte kip.