De uit Frankrijk afkomstige baguette mag niet ontbreken bij een barbecue of een lekkere salade (zie hier onze tijdelijke nieuwe salades). Wij hebben van oudsher ons Belgische luchtige witte en tarwe stokbrood, maar we hebben nu ook een desemvariant:
Net zo als veel producten vindt het stokbrood zijn oorsprong in Oostenrijk en niet in Frankrijk. De baguette, ‘het stokje’, is inmiddels al een paar honderd jaar oud. Een stokbrood moet aan strenge eisen voldoen hij moet bijvoorbeeld tussen de 200 en 250 gram wegen, een bepaalde lengte en dikte hebben. In Frankrijk heb je naast de baguette ook de Pain traditionnel francais. Dit stokbrood is wettelijk beschermd en mag enkel de ingrediënten meel, zout, water en gist bevatten en moet ter plaatse bereid zijn.
In Frankrijk bakken bakkers meerdere malen per dag stokbroden. Dit doen ze omdat een stokbrood vrij snel hard wordt of juist heel zacht. Wat doen wij? Wij bakken de stokbroden zo laat mogelijk af en bakken, zeker in de zomer, meerdere keren per dag stokbrood. Daarom is het dus ook fijn als we een ophaaltijd hebben bij een bestelling 😉 En we adviseren mensen om het stokbrood thuis op een koele, donkere plaats, uit de zak te bewaren. Verder snijden we het stokbrood liever niet in de winkel, omdat de partjes dan dus snel uitdrogen. Ronalds laatste tip of eigenlijk credo is; snijden, niet duwen!
Ons stokbrood is vrij luchtig. Al een tijdje waren we aan het experimenteren voor een wat stevigere variant. Een variant met desem. En die is nu gelukt! De toevoeging van desem zorgt voor een natuurlijk gisting waardoor het stokbrood steviger en smaakvoller wordt. Wij vinden hem zelf erg lekker, probeer het vooral en we horen jullie reactie!
Ps: het desemstokbrood is heel binnenkort ook online te bestellen.