Suiker | experimenteren met suikervrije gebakjes

Wij volgen voedingsontwikkelingen op de voet. Wel altijd met een gezonde dosis verstand en vanuit wetenschappelijke kanalen. Op dit moment wordt er vooral gekeken naar suikers. Eerder lag de focus meer op vetten. Wat nemen wij, als bakker, mee van al die ontwikkelingen?

Waarom ligt er nu meer focus op suikers? Dat heeft meerdere redenen. Eentje daarvan is dat mensen van nature op zoek gaan naar zoetigheid. Zo zijn we geprogrammeerd en zo worden we geprogrammeerd, omdat suikers zo ongeveer in alles zitten. En daarom eten we ze al heel snel teveel.

Een teveel aan suikers is niet goed voor je om meerdere redenen. Het leidt tot overgewicht, geeft een verhoogd risico op diabetes type 2, tandcariës en hart- en vaatziekten. Daarnaast zijn er relaties zichtbaar met ontstekingsgerelateerde ziekten en verouderingsprocessen.

Moeten wij daar als bakkers iets mee? Ja en nee. Niet alles valt gezond te maken en je mag ook wel eens zondigen. Wij hanteren de 80/20 regel. 80 procent van de tijd gezond en voedzaam eten en 20% van de keren dat je iets eet mag je ‘zondigen’. Zondigen tussen haakjes, want als je geniet dan moet je het goed doen. En daar zit nu ook de crux. Veel alternatieven voor suiker zijn uiteindelijk niet gezonder. De focus ligt teveel op calorie inname vinden wij. Wat heb je uiteindelijk liever in je lijf? Een natuurlijke suiker of een chemisch geproduceerde zoetstof?

Wat willen wij en wat willen consumenten? Consumenten willen minder suikers eten, of eigenlijk minder calorieën, maar wel dezelfde smaakbeleving. Producten moeten dus even lekker zijn -voor 90% van de mensen is smaak de belangrijkste reden om voeding wel of niet te kopen -, dezelfde structuur hebben en dezelfde ‘bite’ hebben. Lastig! Dus wat willen wij? Een alternatief dat natuurlijk is en dat goed te verwerken is. Een nadeel van al die alternatieven is namelijk vaak dat ze verschillende effecten hebben op andere grondstoffen. Per product, per recept. En dat werkt natuurlijk erg onhandig.

Op dit moment is er een product dat er al een tijdje is, maar wat echt een goede suikervervanger lijkt te zijn. Het bestaat uit natuurlijke ingrediënten. Zùsto bevat 75% minder calorieën, 35% minder vetten, bevat veel vezels en geen verteerbare koolhydraten. Het beïnvloedt de smaak van andere ingrediënten niet en het is redelijk tot goed te verwerken. Het beïnvloedt smaak en structuur minimaal. Zowel wetenschappers als koks als patissiers staan daarom achter het product.

Ronald gebruikt Zùsto al tijdje, voor onze suikervrije gebakjes en hij wil hiermee nieuwe gaan ontwikkelen! De eerstvolgende gaat een suikervrij progresje zijn. Met andere producten experimenteren we af en toe. Waarom? Omdat het product wel een groot nadeel heeft en dat is de prijs. Het is nog heel erg duur en niemand wil zo’n €10 voor een cake betalen toch?

Bronnen: zusto.com, broodenbanket.be, mens-en-gezondheid.infonu.nl, diabetes.be