Stokbroodtips!

Bijna vakantie. Tijd voor de barbecue of een salade met stokbrood. Maar hoe houd je nou je stokbrood het lekkerst? Lees hier de tips en één van Ronalds grootste ergernissen:  

Regelmatig krijgen we van klanten de vraag hoe je stokbrood het beste lekker knapperig kunt houden als je het bijvoorbeeld ’s avonds pas nodig hebt. Hier volgen een aantal stokbrood tips;

  • Wij doen het stokbrood pas in de zak als we het aan klanten meegeven; ook als het besteld is. Haal het stokbrood thuis ook uit de zak. In de zak wordt stokbrood sneller taai.
  • Bestel je stokbrood? Geef ons het tijdstip door wanneer je ze komt halen; dan bakken wij ze zo laat mogelijk af!
  • Leg stokbroden horizontaal en zeker niet op elkaar.
  • Bewaar het stokbrood op een koele, droge plaats zoals de bijkeuken. Het liefst op kamertemperatuur. In ieder geval niet op het aanrecht in de volle zon.
  • Op vakantie in bijvoorbeeld Frankrijk? Wij zouden gewoon vers halen; bakkers bakken ze tenslotte niet voor niets de hele dag af. Een andere optie is een soort stoffen baguette zak. Hebben wij dus geen ervaring mee, maar het schijnt te helpen.  
  • Stokbrood op de barbecue is ook erg lekker; snijdt het brood in relatief dunne sneetjes en besprenkel met wat olijfolie en kruiden of besmeer met een beetje (kruiden)boter. Rooster ze heel kort, tot ze beginnen te kleuren.
  • Stokbrood over? Zonde om weg te gooien. Maak er eenvoudig croutons van of doop de stukjes in een kaasfondue.

Ons stokbrood is erg licht en luchtig. Kenmerkend voor Belgisch stokbrood en pistolets. Een vaster stokbrood is, door het kortere rijsproces, ons afbakstokbrood. Als je afbakstokbrood hebt, bak dit dan zo laat mogelijk af. Het stokbrood 4 minuten afbakken in een goed voorverwarmde oven van 200 graden. Laat het brood goed afkoelen voordat je het snijdt.

Een alternatief, zeker in de zomer met veel BBQ avonden, is breekbrood. Dit is een klein broodje dat je ook op de barbecue af kunt bakken. Door de toevoeging van natuurdesem is dit brood wat vaster. Zorg dat de barbecue goed warm is en bak het brood dan een paar minuutjes aan weerszijden. Het brood krijgt dan een heerlijke BBQ smaak en is erg lekker met kruidenboter! In de oven afbakken voor bij een lekkere salade kan natuurlijk ook.

Gesneden stokbrood droogt relatief snel uit. Dus voor alle soorten geldt; snijd het stokbrood zo laat mogelijk. En let op: snijden en niet duwen! Dit is echt één van Ronalds ergernissen, net als van vele bakkers. Het is voor bakkers een kunst om mooie luchtige broodjes en ook stokbroden te krijgen. Dit vergt jaren oefening. Een broodje pletten is dan ook uit den boze. En platduwen doe je ook als je een stokbrood meer in stukjes duwt in plaats van snijdt. Dus, denk even aan je bakker de volgende keer als je een stokbrood snijdt en hoor hem roepen: snijden, niet duwen!