10 jaar geleden is er met alle Belgische partijen in de bakkerijsector afgesproken om gejodeerd zout te gaan gebruiken. De inname van jodium was namelijk te laag bij veel mensen. De gevolgen hiervan kunnen aanzienlijk zijn:
Een tekort aan jodium is een onzichtbaar probleem, maar kan ernstige gevolgen hebben. Vooral bij kwetsbare groepen (kinderen, zwangere vrouwen en oudere mensen). Er is een groot aantal aandoeningen die door een tekort aan jodium kunnen komen. Klachten die je overigens soms pas na jaren merkt:
- De meeste gevolgen hangen samen met de schildklier aangezien jodium een bouwsteen is voor schildklierhormonen. Problemen met je schildklier kunnen tot meerdere klachten leiden. De schildklier kan zelf ook zwellen door een aanhoudend jodiumtekort. Dit heet struma of krop.
- Een licht tekort kan de oorzaak zijn van vermoeidheid, een verminderde eetlust, een vertraagde hartslag en depressieve klachten.
- Andere klachten kunnen een droge huid, breekbare nagels, haaruitval en koude handen en voeten zijn.
- Bij kinderen kan een tekort leiden tot een groeiachterstand en een verminderd leervermogen.
- Een licht tot matig tekort kan leiden tot een geringere vruchtbaarheid en een ernstig tekort kan tijdens de zwangerschap leiden tot een blijvende vertraagde fysieke en geestelijke ontwikkeling van het kindje.
Van nature zit in Nederland en in België weinig jodium in voeding. Eigenlijk alleen in zeevis, zeewier, zuivelproducten en eieren. Daarom is overeengekomen om jodium te gebruiken in bakkerszout. In veel Europese landen doet men dit. In Nederland gebruikt men al vanaf net na de Tweede Wereldoorlog gejodeerd zout. Brood is een aangewezen product hiervoor omdat:
- brood niet zonder zout kan* en brood essentieel is in een gezond voedingspatroon
- het gebruik van zout heeft geen invloed op de korst- en kruimvorming en het vergt geen aangepast productieproces.
- er geen smaakverschil is
Evaluaties en studies tonen aan dat de jodiumstatus verbeterd is, maar dat het er nog steeds tekorten zijn. Voorlopig moeten we dit zout dus blijven gebruiken. Kleine moeite, groot effect!
*Kan wel, maar dat is weer een ander artikel waard.