Over smaak valt wel te twisten

In een bakkersvakblad stond een interessant artikel met smaakprofessor Peter Klosse. De conclusie van het artikel is dat we ‘met z’n allen voedselanalfabeet’ zijn’ en dat smaak niet persoonlijk is en dat er dus wel over te twisten valt:

Volgens Klosse weten we veel te weinig over smaak en ook steeds minder over bereidingswijzen. Door schaalvergroting gaat ook de kwaliteit van producten achteruit en we zijn dus van mening dat je over smaak niet kunt twisten. De afgelopen decennia heeft de focus in Nederland op massa gelegen. Kwantiteit en de prijs waren leidend. Dit heeft geleid tot grote versafdelingen bij supermarkten en het verdwijnen van de lokale slager, groenteboer en bakker. En die lage prijs gaat ten koste van de smaak. Daar komt bij dat we niet meer met de seizoenen mee eten, maar dat we de beperkingen van de natuur manipuleren en dus in december aardbeien kunnen eten van of mindere kwaliteit of die de halve wereld over gevlogen zijn.

Wat gek is, is dat we smaak benoemen met de elementen zoet, zuur, zout en bitter, maar dat je een brood bijvoorbeeld niet in deze smaken kunt omschrijven. De basis voor heel veel voeding is water, koolhydraten, vetten en eiwitten. Met eindeloze variaties en het bijbehorend mondgevoel. Iets kan een crunchy mondgevoel hebben of juist een samentrekkend gevoel geven zoals koolzuur. Dit zou je allemaal mee moeten nemen als je het hebt over smaak. Tot slot speelt ook de smaakintensiteit nog een rol. Denk hierbij aan een stukje schimmelkaas of een stuk watermeloen.

Het is belangrijk om bewust te proeven en te eten. Het tegenovergestelde van gedachteloos wat naar binnen stoppen. Als je bewust eet dan proef je complexiteit en diepte. Met andere woorden de kwaliteit. Dus als je geniet dan moet je het goed doen. Dit lukt je niet bij industrieproducten, die zijn enkelvoudig in smaak, met een piek. Bij ambachtsproducten vind je dit wel, dus we moeten deze verdedigen. Net als de boeren, de seizoenen en de bereidingswijzen… En laten wij dat nou net doen 🙂 We gaan zoveel mogelijk met de seizoenen mee dus wil je nog een appelbol? Kom dan snel, want over een tijdje maakt die weer plaats voor de aardbeien.

Bron: Bakkers in Bedrijf, februari 2021, smaakcheck.nl, foodclicks.nl