Het gaat over niets anders. De energiecrisis. Moeten we ons zorgen maken, maken we ons al zorgen? Ja en nee. Nee, omdat je er toch niets aan kunt doen. Het gebeurt. En ja, omdat… :
De kosten echt de pan uit rijzen. En dat rijzen, maar dan van brood, zouden we toch graag nog heel wat jaartjes willen blijven doen. Voorspellingen zijn dat, als er niets veranderd, 1 op de 2 à 3 ambachtelijke bakkers binnen een half jaar zal verdwijnen omdat ze de lasten niet meer kunnen dragen. Bij het radioprogramma van Sven Kockelmann was een bakkerij te gast, voorzitter van de Nederlandse Brood en Banketbakkers Ondernemersvereniging en die schetste dat hij voor 8 tot 10 keer zoveel kosten per maand kwam te staan. Energie, loonkost en grondstoffen (de graanprijzen zijn helaas alleen in de media nog maar omlaag). En dat kun je gewoonweg niet allemaal doorrekenen. Dan wordt een brood onbetaalbaar. Of je jaagt je klanten naar de supermarkt waar ze met heel lage broodprijzen klanten binnenlokken. En ja, daar kan ik me wel heel erg boos over maken, want die concurrentie voelt heel oneerlijk.
Maar wat dan? Dan gaan we toch gewoon besparen? Wat minder nutsvoorzieningen verbruiken zoals Rob Jetten (minister van Klimaat en Energie) voorstelde. Nou, probeer maar eens een brood op 100 graden te bakken of in de helft van de tijd… Alsof we dat dan niet zouden doen; als dat zou werken dan hoefde Ronald niet ’s nacht te bakken! Een dergelijke tip is echt hetzelfde als ‘kook maar eens een ei in water van 50 graden of bak je lasagne in een oven van 80 graden’. Probeert u het gerust uit, we horen graag de reacties! En ook een advies als verduurzamen is niet zomaar gedaan. Of in ons geval hebben we al veel gedaan; het dak ligt vol zonnepanelen, water wordt hergebruikt, overal is LED verlichting… Mooie oplossingen op papier, maar niet hoe het in de praktijk werkt.
Maar wat dan? Een aantal Belgische bakkers heeft vorige week met Alexander de Croo (de eerste minister) gesproken. Dit was een goed gesprek waarin de bakkers hebben kunnen uitleggen en aantonen wat er in onze sector speelt. ‘De specifieke noden en pijnpunten van de sector worden in kaart gebracht, om onze bakkers de juiste hulp te geven’ aldus de facebookpagina van de minister. Wij wachten rustig af. We hebben één groot geluk; we stoken niet op gas. En de kleine oven hoeft niet persé aan. Verder blijven we hameren op zo min mogelijk derving en zo veel mogelijk bestellen om derving te voorkomen. En verder, komt tijd, komt raad…
Hopelijk komt deze raad of liever daad wel snel genoeg voor alle mensen die echt de rekening niet meer kunnen betalen. Armoede en honger zijn vreselijk en leiden tot heel veel andere problemen. Laat deze hulp niet te laat komen. Zou niet nodig hoeven zijn in landen als Nederland en België.
Ps: een kleine disclaimer. Ik schrijf deze stukjes op persoonlijke titel en met een bakkerijbril op. Het is voor iedereen pittig en ook bij andere ondernemers lopen prijzen op, net als bij klanten. Vergelijkingen maken is onmogelijk. Het is eigenlijk al niet mogelijk om bakkers in Nederland met Belgische bakkers te vergelijken.