Moederdag, Vaderdag en bij ons ook Kinderdag

‘Mam, waarom is er Moederdag? Twee keer zelfs? En Vaderdag? Wij willen dan ook een kinderdag! Op woensdag, want dan zijn jullie vrij. In de lange vakantie, oké?’ Aldus Liz:

Moederdag en ook vaderdag vieren wij inderdaad twee keer. Gewoon omdat het kan en ook omdat Ravi jarig is op de Belgische vaderdag. En de Nederlandse Moederdag is voor ons erg druk, dus vieren we het 15 augustus in de vakantie gewoon nog een keer.

Waar komen al die Moeder- en Vaderdagen vandaan? Er zijn meerdere verhalen:

Zoals wij Moederdag kennen, de tweede zondag in mei, is de Moederdag die over is komen waaien uit Amerika. Een lerares uit Philadelphia, Anna Jarvis, besloot na het overlijden van haar moeder, deze te vereren met een ‘General Memorial Day of All Mothers’ op de zondag na de sterfdag van haar moeder. In 1914 werd dankzij haar lobby deze dag uitgeroepen tot een officiële landelijke feestdag. Traditioneel krijgen moeders in Amerika op deze dag anjers.

Vanuit Amerika is Moederdag via de Scandinavische landen naar Nederland gekomen. Sinds 1922 vieren we deze dag en in 1928 werd 20 mei officieel uitgeroepen tot Moederdag. Drie jaar later werd, net als in Amerika, de tweede zondag van mei Moederdag – al is het geen feestdag. In België, de provincie Antwerpen, vieren we Moederkesdag sinds 1913 op 15 augustus. Dit is dan wel weer een officiële feestdag. Het is dan Onze-Lieve-Vrouw of Maria Hemelvaart. Maria wordt natuurlijk al heel lang vereerd en moedergodinnen zoals Rhea en Juno werden in de Oudheid al geëerd.  

Natuurlijk verdienen alle mama’s een hartentaartje, bloemen, een knustelwerkje, ontbijtje en een dagje zonder huishoudelijke taken, maar eerlijk is eerlijk, in Nederland was het initiatief voor deze dag vanuit de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde vooral een commercieel plan om meer bloemen te verkopen. De Nederlansche Banketbakkersvereeniging sprong hier handig op in en de moederdagtaart mag sindsdien niet meer ontbreken! Later is dit uitgebreid met ontbijtjes, chocolade en cadeautjes zoals parfum.

De bedenkster van de Amerikaanse Moederdag was met deze vercommercialisering overigens helemaal niet blij en heeft hier zelfs, en tevergeefs, rechtszaken tegen gevoerd.

Vaderdag, de Antwerpse dan toch, is op 19 maart is of in Europa ontstaan: In Katholieke delen van Europa werd op 19 maart de aardse vader van Jezus, Jozef herdacht. En via ontdekkingsreizigers naar Amerika gebracht.

Of het is in navolging op Moederdag geïnitieerd in Amerika door een gewone burger die vond dat ook papa’s een speciale dag verdienden. Ook hier hebben ondernemers het aangewakkerd. Het is namelijk een mooie dag om producten via papa aan de man te brengen. Sigarenboeren speelden hier op in. In 1937 werd het een officiële dag, maar dan in oktober, en het doosje sigaren werd het traditionele cadeautje voor papa. Andere ondernemers zoals kledingzaken vonden dit niet handig in verband met de andere feestdagen en riepen op om Vaderdag te vieren met de Amerikanen op de derde zondag in juni. Dit werd nog een kleine strijd met de sigarenboeren, boekhandelaren en drankwinkels , maar inmiddels weten we wie de strijd gewonnen heeft. In Nederland overigens! België wijkt hierin af; Antwerpen viert dus Vaderdag op 19 maart en de rest van België op de tweede zondag in juni… Voor wie het niet meer volgt; wij hebben altijd wat lekkers voor papa!

Twee Moederdagen dus, twee vaderdagen en daarom volgens Liz dus ook een kinderdag. Vorig jaar hebben we dit voor het eerst gedaan en dit jaar is het woensdag 5 juli weer feest hoor! Gewoon omdat het kan…

Bron: anderetijden.nl, quest.nl, historiek.net