Liz haar verjaardagstaart | weetjes

Eerst kwamen de wensen qua smaak; ‘aardbeien en slagroom pap’. Toen maakte ons crea-Lizje een maquette van de taart en daarna volgde nog een tekening met mondelinge instructies. ‘En zo wil ik hem’! Alles over Liz haar taart en nog meer taartweetjes:

Liz haar taart had 2 lagen. Dit is voor ons eigenlijk het maximum haalbare. Je hebt hier namelijk speciale cake voor nodig en die hebben we niet omdat we van die heel grote taarten niet maken. Dat is een bewuste keuze en we zijn hier niet in gespecialiseerd. Zou je meer lagen op elkaar stapelen, dan is dat even mooi, maar daarna gaat de taart echt inzakken. De hoogste taart van Europa was overigens 10 meter hoog en gemaakt voor het goede doel, door een 10 jarig meisje, samen met Tom Waes voor het programma Blacklist. Liz wilde vooral cake, slagroom en aardbeien. Roze met wit en met chocoladeparels. Dat is hem dus geworden; de roze taart was gemaakt met gekleurde slagroom.

Wat is de populairste taart? Appeltaart volgens de lijstjes in Google, maar bij ons toch slagroom- of op z’n Belgisch biscuittaart. De verhouding is zo ongeveer 2/3 slagroomtaarten tegen 1/3 appeltaarten. Andere favorieten zijn aardbeientaart (ook Liz haar lievelings) en chocoladetaarten; deze krijgen we snel in een nieuwe variant!

De appeltaart en de kwarktaart zijn overigens wel de ‘meest gezonde’ taarten of eigenlijk de minst ongezonde.

Wij vinden vlaaien en taarten andere producten, maar vaak wordt dit door elkaar gebruikt. Een vlaai heeft een bodem die gevuld is met room en daarop bijvoorbeeld fruit of rijst. Een slagroomtaart is echt een taart net als een progrestaart. Deze worden meer ‘gebouwd of gestapeld’. En wat is het verschil tussen gebak en taart? Bij gebak bedoelde men vroeger stuksgebak, dus losse gebakjes. Taarten zijn groter en worden aangesneden in punten. Al worden heel veel termen door elkaar gebruikt; een wafel wordt soms ook gebak genoemd en een frangipane een taartje.

De oude Egyptenaren bakten overigens al taarten, al waren dit meer koeken gevuld met honing. De combinatie van deeg met zoet is er dus al heel lang! De traditie is gebleven dat gasten vroeger met een zoete mond naar huis moesten gaan. Bij een feestelijke dag, met visite, werd daarom taart geserveerd.

Wat is de duurste taart van de wereld? 37 miljoen Euro! De taart was 1,5 meter, maar de hoge prijs kwam vooral door de 2000 diamanten die erop zaten. Je kunt maar ergens mee decoreren… De langste taart ter wereld ooit gebakken was in 1988 1138 meter lang. Deze werd bekend als kilometergebak; bladerdeeg met crème en fruit. De grootste taart, waar meer dan 150 mensen non stop aan werkte was 17 meter lang, 15 meter breed en 65 cm hoog. In Spanje werd na corona het grootste verjaardagsfeest ooit gevierd en naar verluid zou de taart daar gepresenteerd nog groter geweest zijn.

Bronnen: Bakkerswereld, Trashure taarten, brood.net