Leer Ronald nog beter kennen

Jullie zijn nog nooit echt aan de beurt geweest in het stukje ‘Leer ons nog beter kennen’, zei winkeldame Ellen toen we aan het brainstormen waren over nieuwe onderwerpen. Dus hierbij, alles wat je nog niet wist over Ronald!

We hebben het standaard vragenlijstje gevolgd dat we voor iedereen hebben dus de eerste vraag was dan ook:

Wie ben je? Nou, ik ben dus Ronald Adams, 44 jaar en – op zijn Belgisch gezegd – zaakvoerder van Bakkerij Adams. Ik woon al mijn hele leven in Baarle, op een paar jaar Wageningen na toen ik daar studeerde. Van kinds af aan heb ik gezegd dat ik bakker wilde worden en zie hier. Na de middelbare school ben ik naar het MBO gegaan richting Bakkerij Midden en Kleinbedrijf en hierna heb ik een HBO opleiding gedaan richting Consumptieve Technieken, gericht op de bakkerij. Overigens heb ik nog steeds contact met de leraar die me naar Wageningen stuurde, vorige week kwam hij nog even op de koffie in de bakkerij!

Hoe gaat het met je? Met mij gaat het vrij prima. Met mijn gezondheid gaat het goed – ik heb een chronische darmziekte – door juiste medicatie en doordat we echt een fijn en goed team in de bakkerij hebben staan. Ik kan nu regelmatig een paar uurtjes slapen ’s nachts. Nog wel in de bakkerij, maar dat geeft niet.

Hoe lang werk je al bij ons (bij jezelf dus)? Hier in dit pand werk ik al vanaf 2002. Eerst dus bij Jan en Marleen Broeckx en sinds 1 mei 2012 voor mezelf. Bijna 10 jaar!

Wat vind je leuk aan het werk, wat minder leuk? Ik ben opgeleid als brood- en banketbakker, maar vind brood maken echt het allermooiste dat er is. Het is een ambacht, handwerk en een ‘levend’ product. Ieder deeg is iedere keer anders en dat maakt het zo mooi. Soms dus ook lastig omdat het veel ervaring vereist om het brood toch telkens weer hetzelfde te krijgen, want dat willen klanten. Het werken is na de verbouwing alleen nog maar leuker geworden. Wij bakkers zien nu de klanten ook, en zij ons ook. We kunnen nu meer laten zien wat ons beroep inhoudt en dat we heel erg ons best doen om alles zo vers en lekker mogelijk te maken! En ik vind het leuk om te experimenteren, te proefbakken. Dat doe ik op maandag als het wat minder druk is.

Wat vind ik minder leuk… ik doe mijn werk heel graag en haal er iedere dag veel voldoening uit. Ik vind het wel moeilijk om ‘nee’ te zeggen, want in principe kan ik, als we de grondstoffen hebben, alles maken. Maar bakken kost veel tijd en uitzonderingen zijn dan niet altijd handig. Wat ik minder leuk vind is bananenvlaaien maken. En ik vind het niet fijn als ik ‘verdwaal’ als ik bijvoorbeeld een ontbijtje moet bezorgen. Is het nou een Belgisch of een Nederlands adres? Verder bak ik gewoon het liefst dus al het papierwerk laat ik lekker aan Anke over. O, en ik kan er echt niet tegen als wij heel erg ons best doen op een taart, koeken netjes verpakken en broodjes mooi luchtig krijgen en dat mensen ze dan zo op de achterbank zwieren of nog erger – schuin in een fietstas steken.

Wat wisten we nog niet over je? Dat ik van ‘licht’ houd. Als ik geen bakker geworden was, dan was ik lichttechnicus bij concerten, in theaters enzo. Ook onregelmatig, maar gelukkig kan ik daar dus goed tegen. Ik kan altijd en overal slapen. Vroeger ging ik nog wel eens voor een kwartiertje naar bed. Na dat kwartier ben ik dan ook echt weer wakker. Anke snapt ook nog steeds niet dat ik dan in de bakkerij ‘alles’ onthoud; welke wekker waarvoor gaat, dat er een bestelling apart gezet moest worden, dat een klant vroeger kwam etc. En dat ik thuis amper weet welke dag van de week het is – Anke’s woorden 😊

Wat is je doel met/in de bakkerij? Ik wil nog jaren in een fijne sfeer goede en lekkere producten maken. Mensen laten zien dat bakker zijn echt een vak is en hier iedere dag met een glimlach te staan.

Wat is je lievelingsproduct? Alles met advocaat, maakt niet uit wat! En Anke is inmiddels het roggebrood beu, want dat neem ik bijna iedere dag mee naar huis. Ik eet alleen dagvers brood en picknicken doe ik echt alleen voor de kindjes. Brood uit een brooddoos of trommel is niets voor mij, brrr. En ook eet ik graag pistolets, maakt niet uit welke, en dan liefst met vers gesneden rookvlees.

Wat zijn je hobby’s? Ik probeer het hardlopen weer op te pakken, maar daar moet nog wat meer regelmaat in komen. Ik volg veel sport, vooral via teletekst. Naar de wedstrijden van PSV ging ik ook graag, maar dat kreeg ik niet meer gecombineerd. Verder vind ik het leuk om met de kindjes naar een speeltuin of zo te gaan en dan lekker een terrasje te pakken en wat te eten.

Van welke muziek, films, boeken houd je? Bij films val ik altijd in slaap… Ik houd van Nederlandstalige muziek en zing graag hard mee in de bakkerij. En als ik denk dat niemand kijkt, dan probeer wel eens ik te moon-walken.

Wat zijn je plannen deze zomer? Met Anke, Liz en Ravi anderhalve week naar zee.

En, ooit ga ik… weer een keertje op wintersport 😊 en wil ik graag weer een PSV seizoenskaart!