Kwarkbolletjes | maak ze zelf

Ze zijn er weer! Eén van mijn lievelingsproducten, alleen dan nu in een kleinere variant: de kwarkbol! Hij zit een beetje tussen brood en zoet in (er zit kwark in, maar die smaak overheerst niet). Sommigen zetten dat het een kruising is tussen een krentenbol en een scone. Hij is lekker met een beetje boter maar zeker ook met jam. Wij hebben ze na de vakantie weer. Kun je niet wachten? Maak ze zelf!

Nodig:

250 gram bloem

1 eetlepel bakpoeder

150 gram krenten (al zijn heel veel variaties mogelijk, zoals blauwe bessen, aardbeien, appel met kaneel of met noten)

250 gram kwark (naturel, maar je kunt natuurlijk ook aardbeienkwark nemen of citroenkwark)

1 eetlepel zonnebloemolie

3 eetlepels vanillesuiker

2 eieren

Een beetje zout.

Wel de krenten ongeveer een kwartier. Verwarm de oven goed voor op 180 graden (goed voorverwarmen is vooral lang genoeg voorverwarmen). Bedek een bakplaat met bakpapier. Meng de kwark met de olie, eieren, de vanillesuiker, het zout en het bakpoeder. Meng hierna de bloem erdoor. Let op het wordt een plakkerig deeg! Laat de rozijnen uitlekken en meng ze door het deeg. Kneed door en verdeel het deeg in gelijke stukken (ongeveer 9). Zorg voor voldoende ruimte tussen de bolletjes. Bak ze in ongeveer 20-25 minuten gaar.

Een beetje lauw nog zijn ze het lekkerst, maar als je ze goed afgesloten bewaard kun je er zeker een paar dagen van genieten!

Gelukt? Laat het ons weten en smakelijk! Niet gelukt? Laat het ons ook weten en Ronald denkt met je mee.

Bron: dit recept is op basis van een recept van meesterkok en patissier Rudolph van Veen.