Hoeveel vezels krijg je voor één Euro?

Vorig jaar zijn ze bij ons komen filmen voor het promotiefilmpje van de Week van het Brood. Deze campagne krijgt nu een vervolg waarbij de aandacht op vezels ligt; hoeveel vezels krijg je voor een euro brood vergeleken met bijvoorbeeld een banaan?

Vanuit de EU is de campagne ‘Brood goed verhaal’ opgezet samen met allerlei gerenommeerde partijen. Het wordt keer op keer wetenschappelijk bevestigd dat brood eten erg gezond is. Helaas moet dit uitgelegd worden, omdat mensen dit niet meer weten of niet meer geloven dankzij allerlei zogenaamde dieetgoeroes en influencers. Brood levert je lijf veel vitamines, eiwitten (twee sneetjes volkoren levert meer eiwitten dan één ei), mineralen en het is vezelrijk en dus voedzaam.

Inmiddels zijn er verschillende thema’s zoals waarin veel uitleg gegeven wordt en je ook je kennis kunt testen.  Nu is er ook een thema waarin het belang van vezels weer benadrukt wordt. Ik schreef hier al eerder over en ook over onze persoonlijke uitdaging om alleen nog maar volkoren te eten – wat echt een uitdaging is, want een witte pistolet of een beschuitbol is toch wel erg lekker.  

In het thema ‘Brood een rijk verhaal’ wordt uitgelegd dat brood relatief goedkoop is en gekeken hoeveel vezels je krijgt voor €1.00, vergeleken met andere producten. Eén euro volkorenbrood (dus ongeveer een derde van een heel brood) levert je 47,6 gram vezels. Eén euro walnoten geeft je slechts 3,6 gram! Kleine reminder; we hebben per dag tussen de 30-40 gram vezels nodig (en eten er maar 15-23 gram). Eén euro bananen geeft je 11,6 gram vezels en één euro boontjes 9 gram. Tel dus uit je winst!

Disclaimer; Als bakker kunnen wij niet anders dan blij zijn met deze campagne – duh – en met een chronische darm patiënt in huis weten we wat de meerwaarde van brood is. We zijn echter geen voedingsdeskundigen dus raadpleeg deze of ga naar je huisarts voor persoonlijk advies. Bovenstaande bevindingen komen uit betrouwbare bronnen, maar gaan uit van het gemiddelde.

Bron: brood.net, mlds.nl