Een warme appelbol, of winkeldame Jetskes lievelingsproduct het peer/caramelvlaaitje of… speculaas! Het komt er allemaal weer aan. De speculaasjes zijn er zelfs al, kom ze snel proeven!
Het verschil tussen speculaas en speculoos – de Belgische variant – heb ik al eerder beschreven, maar dit wist je misschien nog niet over speculaas. En dat zijn best leuke weetjes en handige tips, want voor je het weet versier je iemand met een speculaaspop! :
- Wist je dat je speculaas niet bij andere koekjes in de trommel mag bewaren. Speculaas kan namelijk smaak en geur overdragen.
- Winkeldame Ellen wordt vaker uitgelachen omdat ze graag speculaasjes op haar pistolet eet. Gelukkig hebben we voor die mensen sinds kort ook de smeerbare Speculoos in de winkel.
- Bak je zelf speculaas? Zorg dan dat je de kruiden zeker een nacht in het deeg trekken en dat de temperatuur van het deeg niet te snel stijgt.
- We hebben dus speculaaskoekjes, speculaascake, gevulde speculaas, een speculaastaartje en Ronald wilde ook een kwarkbol gaan testen met speculaas. Volop keuze dus!
- Speculaas is ook erg lekker toetjes zoals tiramisu, je kunt er milkshakes van maken, een cheesecake mee maken en een lekkere combinatie is met sinaasappel.
- Als Sinterklaas weer in het land komt dan hebben we ook weer grote speculaaspoppen. Wil je nog iemand versieren, neem die dan mee. De speculaaspop was vroeger namelijk een liefdeskoek, een ‘lebkuchen’, waarmee je liet zien dat je een ongetrouwde vrouw wel zag zitten als potentiële bruid!
- Vroeger aten wij bij opa en oma ‘koekjespap’. Gekookte vanillepudding met onderin gebroken speculaasjes.
- Er is zelfs een heuse speculaas orde: de orde van de Hasseltse speculaas. De Hasseltse speculaas is een erkend streekproduct.
- Speculaasjes hebben altijd een afbeelding. Door de industrialisering zijn deze minder verfijnd. De machinetjes vragen namelijk om een zachter deeg. Wij zouden ook heel graag ons eigen logo erin hebben. Wie weet komt dit ooit!