#32 Heel Holland Bakt

Eén van onze lievelingsprogramma’s is weer begonnen. ‘Heel Holland bakt’ waarbij 10 thuisbakkers strijden om de beste te worden. Iedere week krijgen de deelnemers verschillende bakopdrachten die ze zo goed mogelijk moeten voldoen. De bakopdrachten lijken eenvoudig, maar zijn soms behoorlijke beproevingen zoals tompouces, bokkepootjes of een bavaroisetaart. Zeker als er tijdsdruk bij komt kijken. Van Ronald ‘moest’ ik dit programma gaan kijken, als huiswerk. Het zou voor mij goede bijscholing zijn. Dan zou ik meer leren over de bereiding van producten.

Het is een leuk programma. Ik vind het echt knap dat mensen al die recepten zelf kunnen maken. Al gaat er ook veel mis en dan vind ik het eigenlijk veel leuker om naar Ronald te kijken. Ronald kijkt dit programma en is ondertussen aan het rekenen voor de productie en bestellingen van de volgende nacht. Met een schuin oog ziet hij al dingen misgaan en dan klinkt het vanaf de bank: ‘Als je denkt dat je een cake in 45 minuten kunt bakken, dan ga je het nooit redden’, ‘Begin maar opnieuw, dit komt niet meer goed en zo meteen heb je tijd te kort’ of schaterend ‘stel je voor dat wij allemaal met onze handen in het haar gaan zitten kijken naar een misbaksel!’. Maar ook ‘die gaat ver komen’, ‘die combinatie is echt heel knap’. En soms lijkt het alsof ik Ronald zelf hoor praten als Robèrt (trouwens één van Ronalds oude stagebegeleiders) zegt; ‘netjes werken, houd je werkplek schoon, goed voorbereiden’.

Niet alleen ik leer ervan, Ronald ook nog en het brengt hem ook op ideeën. En dan hebben we ineens witte eierkoeken in de winkel of koekjes (onze Baolse Bielsjes) geïnspireerd door de batons. We zijn benieuwd wat dit seizoen weer gaat brengen!