Deze vraag krijgen we af en toe. Niet meer zo vaak als een jaartje of 2 geleden, maar hij wordt zeker nog wel gesteld. Het antwoord is eigenlijk heel kort: nee, want er zijn overal kruimels en niet allemaal netjes in een bak. Volledig glutenvrije producten hebben we niet of althans, we kunnen het niet garanderen. Een progresgebakje is feitelijk glutenvrij maar…
De foto laat het resultaat zien van een ochtendje brood snijden (overigens is dit één van de drie broodsnijmachines) en de dames kunnen het beamen; er zijn altijd overal broodkruimels. En dat is gevaarlijk voor mensen met de auto-immuunziekte coeliakie. Gluten is een eiwit dat in tarwe zit, en in spelt en in rogge en in gerst. In principe is haver bijvoorbeeld glutenvrij maar de kans op kruisbesmetting is groot bij het dorsen, bij de molenaar en ook bij bakkers. Gluten zorgen ervoor dat een deeg elastisch wordt en dat het brood geen platte ronde schijf is, maar dat het kan rijzen en een luchtige structuur krijgt. Gluten zelf zie je niet, die hangen zelfs in de lucht. Dus al zouden we het voor elkaar krijgen om alle kruimels weg te krijgen, niet alleen in de snijmachines maar ook in de ovens, dan nog zijn er gluten aanwezig.
Er zijn ook mensen die een tarwe-allergie hebben of die NCGS (Niet Coeliakie Gluten Sensitiviteit) hebben. Over NCGS is nog veel onbekend. Mensen hebben klachten, maar het is nog onbekend of deze klachten van gluten komen en hoe ze precies ontstaan. Het lijkt er op dat deze groep meer tarwe kan tolereren dan mensen met een tarwe-allergie, maar hoeveel is nog onduidelijk. Ook is niet duidelijk hoe groot de groep is die deze klachten ondervindt. Gelukkig is de ‘hype’ voorbij dat glutenvrij eten gezond zou zijn. Granen zijn een ontzettend belangrijk onderdeel van onze voeding. Het weglaten hiervan is – als je dus geen coeliakie of intolerante hebben – juist erg ongezond. Een tekort aan vitamine B, E, jodium, ijzers en vezels kan ontstaan. En aan de erg dure glutenvrije producten worden vaak extra suikers, zout en vetten toegevoegd wat ook zeker niet gezond is! Moraal van het verhaal? Luister naar je eigen lichaam en ga met je vraag naar de huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar gediplomeerde voedingsdeskundigen. Bron: brood.net en bakery.pmg