Gezond en met energie weer naar school

Worden bij jullie de broodtrommels altijd leeggegeten? Hoe vind je de balans tussen lekker en gezond? Want een hele dag school kost natuurlijk veel energie en dat halen we uit eten. Gevarieerd en gezond eten moeten we dus! Ik probeer hier goed op te letten. Hieronder een aantal tips en ideeën voor de ideale brooddoos (op z’n Belgisch):

  • Brood blijft de beste bron van belangrijke voedingsstoffen en vezels zeker als het een volkorenboterham is. Alleen, die eten voor kinderen minder gemakkelijk weg (als ze deze niet gewend zijn). Een tarwe boterham is een goed alternatief en wat wij ook wel eens doen is een bruine boterham tegen een witte boterham plakken. Bij peuters succes gegarandeerd 😊
  • Onze tijd is hiervoor ’s morgens tekort – Ronald komt graag brood smeren, maar creatief bezig zijn hoeft niet persé in de ochtendspits -, maar brood in driehoekjes of rondjes snijden of oprollen werkt ook voor slechte etertjes. Een andere vorm, doet eten!
  • Extra vitamines voeg je toe door groentes of fruit op de boterham te doen. Gebakken appel, komkommer of radijsjes. Bij ons zijn ze verslaafd aan rauwkost dus paprika, tomaatjes, komkommer en wortels gaan standaard mee naar school. Soms afgewisseld met olijven. Aan smaken moet iedereen wennen, ook kinderen. Die van ons eten graag olijven, wat toevallig een gezond tussendoortje is.
  • Een leuke tip die ik tegenkwam is een gekookt eitje met daarop een lief tekstje of een grappig gezichtje.
  • Een overgebleven pannenkoek kan ook prima mee naar school.
  • Soms gaat er bij ons ook een krentenbol of een stuk eierkoek in de broodtrommel. Ligt er maar net aan wat we overhebben 😉 De kwarkbol viel bij Liz ook in de smaak, maar ‘dan alleen de binnenkant mam’.
  • Variatie in beleg vind ik zelf lastig aangezien de broodtrommeltjes natuurlijk niet koel bewaard worden, maar een koude omelet ga ik zeker uitproberen.
  • Bij ons op school krijgen ze of water of melk tussen de middag. Twee goede opties. Zuivel krijgen ze dus al binnen. Anders zou yoghurt of kwark ook nog een optie zijn, al weet ik niet of de kleuterjuf daar zo blij mee is en ook dit moet eigenlijk koud.

Met dit lijstje moet een goede start te maken zijn. Veel succes en plezier op school allemaal! En als er iemand nog tips heeft, dan horen we die graag!

Bronnen: voedingscentrum, CM en eigen ervaringen.