Macarons | Poging 1

Dat viel even tegen in Heel Holland Bakt. Even macarons maken. Zeker niet gemakkelijk en heel bewerkelijk. Een reden dat Ronald ze niet graag maakt. Maar ze zijn zo leuk en lekker en je kunt ze gebruiken als decoratie en gewoon zo eten bij de thee en… guess what? Ronald maakte macarons 😉:

Wat zijn macarons eigenlijk? Het zijn kleine ronde, luchtige koekjes, een soort schuimpjes eigenlijk, die tegen elkaar geplakt worden met een zachte vulling. Dit kan een ganache zijn of een botercrème. Smaken variëren enorm, gewoon zoet met rood fruit maar ook met balsamico azijn en van koffiesmaak tot kokos met lavendel.

Een goede macaron maken is bijna een vak apart. Mislukken zoals in Heel Holland Bakt dat kan natuurlijk, maar als je telkens de helft weg moet gooien dan is het snel gedaan met de zaken. De juiste temperatuur is erg belangrijk, maar zelfs de luchtvochtigheid. Ronald was over zijn variant semi tevreden. Zeker goed genoeg en lekker als decoratie voor bijvoorbeeld de carnavalsgebakjes. Maar om ze zo te verkopen, nee, helaas niet goedgekeurd.

Over de herkomst gaan vele verhalen rond. Een mooi verhaal is dat van de zusters in Nancy. Zij waren aan een strikt dieet onderworpen en moesten een koekje maken dat daarin paste. En dat werd de macaron. De nonnen kregen als bijnaam ‘Les soeurs Macarons’. De macarons kregen pas na 1792 bekendheid toen de nonnen moesten vluchten en hun recept aan bakkerij Mullen-Marchal verkochten omdat ze anders geen geld meer hadden om van te leven.

In het begin van de 20e voegde patisseriezaak Ladurée de koekjes samen met daartussen chocoladeganache en zo was de dubbeldekker geboren zoals we hem nu kennen.

In Frankrijk zijn veel variaties en worden ze zelfs bij de McDonalds verkocht. Eigenlijk zijn ze over de hele wereld bekend. Je vindt ze ook in Amerika (de Ketchup macaron!) en Zuid-Korea en Japen (met wasabi!). 

Sinds 2010 is 20 maart uitgeroepen tot dag van de macaron! Dit is gedaan door een andere Franse top patissier, Pierre Hermée. Bij deze chef uit Parijs vindt je de mooiste en lekkerste smaakcombinaties met de daarbij behorende prijs; €76,10 voor 24 stuks